Archive for August, 2013

Никој се уште поим нема дали јадеме ГМО-храна во Македонија

Никој се уште поим нема дали јадеме ГМО-храна во Македонија

Не е направена ниту една лабораториска контрола Инспекторите на Агенцијата за храна досега ниту еднаш лабораториски не провериле дали во храната на македонскиот пазар има генетички модифицирана храна или храна со генетички модифицирани организми (ГМО). Иако продажбата на дел од генетички модифицираната храна е дозволена уште од 2008 година, со одобрение на агенцијата, ниту една […]

ГМО крави произведуваат „мајчино“ млеко (видео)

ГМО крави произведуваат „мајчино“ млеко (видео)

Со најновата генетска модификација, бебињата наскоро би можеле да се хранат со „човечко” мајчино млеко добиено од крава. Кинески научници, веќе одгледаа 300 грла добиток во кои се вметнати човечки гени, за млекото на кравата да добие исти хранливи и заштитни материи и содржина на масти како и кај жената, и тие тврдат дека нивниот […]

Живот и здравје или ГМО

Живот и здравје или ГМО

Генетски модифицираните организми се создадени во лабораториите на големите меѓународни компании со спојување на гени на два различни видови, што никогаш не би се споиле во природата, на пример домат и риба, пченка и бактерии, вируси и сливи. Овој нов организам станува приватна сопственост на таа компанија, а со тоа таа има контрола врз храната. […]

СМК: Бара да се забрани ГМО во Македонија

СМК: Бара да се забрани ГМО во Македонија

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) бара трајна забрана за производство и увоз на генетски модифицирани (ГМО) семиња и животни, како и ГМО-храна за луѓе и животни на територијата на Република Македонија и преиспитување на законите и подзаконските акти во оваа смисла. СМК бара зголемена контрола на здравјето и животот на луѓето и животните во Македонија и […]

Ако јадете ГМО храна – може да ни го избрише и генетичкиот код

Ако јадете ГМО храна – може да ни го избрише и генетичкиот код

ГМО е под строг мониторинг во ЕУ, но сепак успева да пробие на пазарот на многу земји, меѓу кои и во Македонија. Ефектите кај луѓето може да бидат алергии, отпорност кон антибиотици, нарушување на ДНК. Според Миладин Шеварлиќ, професор од Белград, веќе во втората генерација кај експерименталните животни се јавуваат проблеми во работата на органите. […]

Семиња на гладот

Семиња на гладот

Вчера јадев пилешки копани. Добро се сеќавам што ручав бидејќи кога го видов огромното парче месо во чинијата си реков: ако е ова копанот, колкаво ли било целото пиле. Помнам, кога како дете пред триесетина години одев за летен распуст во село Модрич, баба ми Роксанда ни подготвуваше тава ориз со домашно пиле. Но, копаните […]

ГМО пченката која уништува инсекти влегува на европскиот пазар

ГМО пченката која уништува инсекти влегува на европскиот пазар

Генетски модифицираната пченка “Смартстакс”, на компанијата “Монсанто”, до крајот на 2013 година би требало да влезе на европскиот пазар “Смартстакс”  за неколку месеци ќе биде достапна за купувачите од Европа, иако многу експерти бараат дополнителни испитувања за овој вид на пченка. Претпазливоста произлегува од тоа што супер пченката создава отрови кои ги уништуваат инсектите, а […]

Си пиете Џус? – новина сокот од портокал во иднина ќе содржи гени од спанаќ и свиња

Си пиете Џус? – новина сокот од портокал во иднина ќе содржи гени од спанаќ и свиња

Иднината на портокалите е изложена на ризик, па поради тоа решението може да биде во свинските гени како едно од можните решенија. На 27 јули, вработените од весникот New York Times официјално развеа знаме во градината Биг Аг , а целта е борба против генетски модифицираната храна. Според тоа како се развива бизнисот со портокалите, […]

Еве како изгледа Генетски Модифициран Бик – Ова месо го јадеме (Видео/Фото)

Еве како изгледа Генетски Модифициран Бик – Ова месо го јадеме (Видео/Фото)

Генетската селекција и експериментите резултирале со вид бик 2 пати поголем од нормалната големина… Белиот белгиски бик спаѓа во огромните видови на добиток, кој практично е мешавина од мускули и месо. Овој неверојатен супервид има повеќе од 40% повеќе мускулна маса. Тој добива поголема тежина и забрзано се зголемува, а кравите од овие видови произведуваат […]

АЛАРМ – Џабе се пазиме: Нови прописи – Животните во Македонија ќе јадат ГМО храна

АЛАРМ – Џабе се пазиме: Нови прописи – Животните во Македонија ќе јадат ГМО храна

Од октомври животните во државава може да се хранат со генски модифицирана храна. Правилникот за условите за издавање одобрение за ставање во промет на ГМО-храна е готов и пред неколку дена е излезен во „Службен весник“. Во Агенцијата за храна велат дека правилникот е само синхронизиран со европските закони и дека Македонија не е ништо […]