Archive for August, 2013

Докажаа дека ГМО храната доведува до инфекции, дебелина и неплодност

Докажаа дека ГМО храната доведува до инфекции, дебелина и неплодност

Генетски-модифицирана храна сигурно доведува до инфекции на стомакот и уринарниот систем и до дебелеење и неплодност, покажува ново истражување спроведено во САД од австралиски научници. Резултатите од тестовите покажале шокантни резултати. Всушност не било потребно да се тестира ништо, а научниците направиле истражување на свињи од фармите во кои животните ги хранеле со ГМО производи. […]

Што велат законите за ГМО во Македонија

Што велат законите за ГМО во Македонија

ЗАКОН ЗА ГМО  (Службен Весник на РМ 35/08)  целиот закон во пдф формат на следниот – ЛИНК  Со овој закон се уредува управувањето со генетски модифицираните организми и комбинација од генетски модифицирани организми и производите коишто содржат генетски модифицирани организми и/или се состојат или потекнуваат од комбинација на генетски модифицирани организми вклучувајќи и генетски модифицирани […]

Да не веруваш: Монсанто доби „Нобелова“ награда за храна – за ГМО храната (Видео)

Да не веруваш: Монсанто доби „Нобелова“ награда за храна – за ГМО храната (Видео)

Светската фондација за храна награди тројца научници кои помогнаа во развојот на генетски модифицираните култури. Веста доаѓа само неколку недели откако ширум светот беа организирани протести токму против ваквата храна.

Човечки гени во вашата храна? ГМО ориз со човечки гени наскоро на пазарот

Човечки гени во вашата храна? ГМО ориз со човечки гени наскоро на пазарот

Првата генетски модифицирана храна која содржи човечки гени наскоро ќе биде пуштена во продажба. Оризот произведен во лабараторија содржи човечки протеини кои можат да се најдат во мајчиното млеко и плунката. Научниците кои го создадоа овој ориз велат дека тој би можел да се користи како лек за пролив кај децата, болест која убива илјадници […]

Цртан филм во кој е најубаво објаснето што е ГМО (Видео)

Цртан филм во кој е најубаво објаснето што е ГМО (Видео)

креативен цртани филм НА Kirrk Rutter за штетноста на ГМО производите и ГМ храната. Филмот  на духовит и креативен начин, ллесно сватлив за секоја возраст објаснува што е ГМО.

Ориз со ГМО увезен во Турција

Ориз со ГМО увезен во Турција

Анализите на примероци од увезен ориз, конфискуван минатата недела на пристаништето Мерсин во јужна Турција, утврдиле високо ниво на генетски модифицирани организми, јавија турските медиуми. Во соопштението на фирмите увознички „Тираки Агро“, „ТАТ Балијат“ и „Ѓузе Тарам“ се наведува дека оризот на содржи ГМО и дека можеби тој бил заразен од други продукти како пченка […]

Дали знаете што значи да се јаде генетски модифицирана храна?

Дали знаете што значи да се јаде генетски модифицирана храна?

За студијата која е работена во врска со исхраната на луѓето и влијанието на генетски модифицираната храна врз нивното здравје, седум доброволци јаделе „роундап-реди сојабинс“ (Roundup-ready soybeans). Тоа е генетски модифицирана соја, која со генетски инженеринг е трансформирана во соја која поседува гени за отпорност кон хербицид, со цел да стекне отпорност кон преголеми дози […]

Никој не контролора дали во Македонија има ГМО – закон има – инспекции нема

Никој не контролора дали во Македонија има ГМО – закон има – инспекции нема

За опасноста од ГМО зборуваат и законските одредби во нашиот закон, кој не се почитува. Предвидени се мерки за итни интервенции, за да се спречи ширењето на посевите со ГМО, како и строги казни и контроли. За пуштање ГМО во промет се потребни посебни дозволи. За следење на состојбата се предвидени и две стручни тела. […]

Тумори, рак, деформации – еве го истражувањето на глувци хранети со ГМО (Видео)

Тумори, рак, деформации – еве го истражувањето на глувци хранети со ГМО (Видео)

Глувците кои цел живот се хранети со генетски модифицирана (ГМ) пченка на американската биотехнолошка компанија „Монсанто“, или биле изложени на средстовото против коров „раундап“ на истиот производител, страдале од тумор и оштетување на повеќе органи, објави тим француски експерти. Жил Ерик Сералини и колегите од Каенскиот универзитет тврдат дека лабораториските глувци се хранети со ГМ […]

Монсанто: Таткото на ГМО

Монсанто: Таткото на ГМО

Компанијата Монсанто во 1983 година ја создаде првата генетски модифицирана растителна клетка.  Од тогаш оваа компанија примат во инжинерството со храна. Позната е по  Roundup – моќен хебрицид кој го има во семињата производени во оваа компанија. Целта на ова производство е да се унапредат растенијата и да се направат отпорни на временските услови и […]