Archive for September, 2013

Генетски модифицираната храна влегува во Македонија

Генетски модифицираната храна влегува во Македонија

Употребата на генетски модифицирана храна за животни од 1 октомври, не претставува никаква опасност за здравјето на луѓето и животните, уверуваат од Агенцијата за храна, пишува Дојче веле. Животните во Македонија од 1 октомври ќе може да се хранат со генетски модифицирана (ГМ) храна. Тоа им го овозможува Правилникот што го донесе Агенцијата за храна […]

Истражување: Краен ефект од јадење ГМО храна е СМРТ

Истражување: Краен ефект од јадење ГМО храна е СМРТ

Заедничкиот експеримент на неколку Институти и научници откри дека хрчаците хранети со генетски модифицирана храна произведуваат потомци кои не се во состојба да произведат четвртата генерација потомци. Научник Алексеј Суров објасни дека ги набљудувале хрчаците, нивното однесување, тежината и наталитетот на неколку генерации. По раѓањето на втората генерација на хрчаци, тие забележале побавна стапка на […]

Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња? Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња? Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

И во Македонија веќе се продаваат семиња за ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАНИ производи. Во нашата земја егзистира фирма која е застапник за фирма чии сопственик е Монсанто најголемиот ГМО приизводител – на сајтот на македонската фирма нудат семиња кои ги нарекуваат ,,семенски хибриди,, и им ги продава на македонските земјоделци. Главните канцеларии на компанијата се наоѓаат во […]

Откриен доказ: Патент кој потврдува дека аспартамот е измет со ГМО бактерии, а го има во сите пијалоци – Кока кола, Пепси..

Откриен доказ: Патент кој потврдува дека аспартамот е измет со ГМО бактерии, а го има во сите пијалоци – Кока кола, Пепси..

Во 1999 година, The Independent објави напис под наслов „Најдобриот засладувач во светот е направен со ГМО бактерии”, кој откри дека Монсанто свесно додавал аспартам во безалкохолните пијалаци во САД, и дека аспартамот е направен од ГМО бактерии. Овој извештај, кој е еден од првите обелоденувањата за аспартамот во најчитаниот весник, доби мало внимание од […]

Генетски модифицирани прасиња: Зелена шунка со јајца?

Генетски модифицирани прасиња: Зелена шунка со јајца?

Прасињата кои се одгледуваат таму можеби се меѓу првите генетски модифицирани животни од фарма, дозволени за човечка употреба. Големата контроверзност околу воведувањето на генетски модифицирани житни култури е добро документирано, но ова изгледа дека ќе ја насочи дебатата чекор понатаму и во уште поразбранети води. Проектот кој се одвива таму е наречен Енвиропиг. Животните во […]

Ни подготвуваат и Генетски Модофицирани лекови – ќе немаме избор ?

Ни подготвуваат и Генетски Модофицирани лекови – ќе немаме избор ?

Откриени се генетски модифицирани комарци, генетски модифицирани растенија и генетски модифицирани крави, но наскоро може да се соочиме со реалноста  – најновото „достигнување” новите одобрени терпии со лекови кои се дизајнираи според “точни генетски грешки”. „Glybera”, лекот кој беше одобрен во Европа на 1 ноември, беше создаден да се бори против ретка болест што доведува […]

Си играат БОГ – Веќе се родени првите ГМО бебиња

Си играат БОГ – Веќе се родени првите ГМО бебиња

Само пред неколку месеци, беше откриена првата група на генетски модифицирани бебиња, кои биле создадени во САД. Научниците изјавија дека 30 бебиња биле родени со користењето на генетски модификациони техники. Покрај тоа кај 2 тестирани бебиња биле откриени гени од вкупно 3 различни родители. Генетичарите велат дека методот на оваа генетска модификација, во иднина може […]

Колку е опасно да се игра со гените на храната – објаснува докторот кој ја откри ГМО аферата

Колку е опасно да се игра со гените на храната – објаснува докторот кој ја откри ГМО аферата

  Научникот кои откри колку е штетна ГМО храната и кои реши да ја алармира јавноста за тоа зборува како се добива ГМО храната и кои се ризиците од неа.

Научникот кој откри дека ГМО храната е смртоносна добил отказ експресно

Научникот кој откри дека ГМО храната е смртоносна добил отказ експресно

И покрај тоа што речиси и да не го добиле потребното медиумско внимание во тоа време, познат британски биохемичар, кој во 1998 година ја открил вистината за тоа, како генетските модифицирани организми се причина за оштетувањето на органите, репродуктивните проблеми, дигестивна дисфункција, оштетен имунитет и рак, веднаш бил отпуштен од неговата работа, а тимот на […]

Супер јајца, јаболка кои не потемнуваат, лосос кој брзо расте, ориз со човечки гени – еве што јадеме

Супер јајца, јаболка кои не потемнуваат, лосос кој брзо расте, ориз со човечки гени – еве што јадеме

Пред дваесет години сигурно никој од нас не помислувал дека ќе може да конзумира храна која настанува технички во лабараторија, а не во природата. Семињата со вештачко потекло толку се проширени во светот, што веќе никој не може да биде сигурен дека храната која ја купува е целосно природна, бидејќи контролите се слаби. Според одредени […]