Articles By: StopGMO

ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО: ПОРАДИ ВАКВИ ГЕНЕТСКИ ГРЕШКИ СЕ РАЃААТ ВАКВИ СТРАШИЛА

ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО: ПОРАДИ ВАКВИ ГЕНЕТСКИ ГРЕШКИ СЕ РАЃААТ ВАКВИ СТРАШИЛА

  Комбинацијата на гени е виновна за низа заболувања кај сите живи суштества, но и за многу страшни деформации. Поради генетски грешки се раѓаат неверојатни и застрашувачки суштества како што се крави со шест нози, змии со две глави, риби со три очи и слично. Погледнете ги овие 25 страшни фотографии од кои ќе ви […]

ЕУ чекор поблизу до забрана на ГМО

ЕУ чекор поблизу до забрана на ГМО

Комитетот за заштита на животната средина на Европскиот парламент изгласа денеска предлог-закон со кој на земјите-членки им се дозволува да забранат одгледување генетски модифицирани организми (ГМО) на нивна територија. Комитетот прифати серија измени во однос на првобитниот нацрт на Европскиот совет, кој според мислењето на пратениците им давал премногу слобода на мултинационалните компании, кои произведуваат […]

Кога науката меша прсти во природата

Кога науката меша прсти во природата

Веројатно сте слушнале за генетски модифицираните организми. Некои сметаат дека тие се неприродни и штетни за живиот свет, додека други тврдат дека генетски модифицираните организми се неопходни за напредокот на науката. Има некои поволности, но и лоши страни кога науката меша прсти во работата на природата.  

За поголем профит: Корпорациите ги тестираат ГМО бананите на студенти

За поголем профит: Корпорациите ги тестираат ГМО бананите на студенти

Во САД на универзитетот во Ајова почнуваат тестирањата на новите генетски модифицирани банани со вештачки нивоа на бета каротен на луѓето. ГМО бананите не се првиот глобален проект кој се нуди како решение за недостигот на витамин А ширум светот. Претходникот на ГМО бананите беше неславниот проект „златен ориз“ збогатени со провитамин  А, кој досега […]

Мутанти меѓу нас: Првата генерација генетски модифицирани бебиња завршуваат средно

Мутанти меѓу нас: Првата генерација генетски модифицирани бебиња завршуваат средно

Веста за првиот успешен трансфер на генетски материјал за зачнување на генетски модифицирано човечко бебе беше објавена во списанието “US Medical Journal” во 1997-ма година. Во 30 ембриони бил вбризган генетски материјал од трета личност. Децата креирани на ваков начин всушност имаат дополнителни гени од ДНК на две мајки, што технички значи дека имаат тројца […]

Сирупот од ГМО пченка создава се повеќе дијабетичари

Сирупот од ГМО пченка создава се повеќе дијабетичари

Во голем број на реклами можете да слушнете како ви нудат пиво со врвен квалитет направен од изворски води и најквалитетни состојки. За жал голем број од произведувачите забраваат да напоменат за дополнителните состојки, кои се ставаат во пивото, поради ефтината изработка, а кој содржат еднаков или сличен вкус, мирис, боја и густина. Алкохолните пијалоци […]

Ќе се сотрат поколенијата

Ќе се сотрат поколенијата

Доктор Слаѓана Велкова, лекар по општа медицина, потенцира дека луѓето треба да знаат оти ГМО-храната се добива со мешање на животински со растителни гени, што не е природно и е опасно. – Професор Арпад Пустај направил истражување во Шкотска, во Институтот „Ровест“, врз глувци и сите што јаделе ГМО-храна заболувале од разни болести. Според истражувањето […]

Петнаесетгодишниот Мартин ја брани Македонија од ГМО

Петнаесетгодишниот Мартин ја брани Македонија од ГМО

Да се забрани влез на сите продукти од прехранбената индустрија и храната за животни што содржи генски модифициран состојки. Да се поттикнува домашното производство на здрава органска храна, зеленчук, овошје и месо, храна без отрови, храна што ги задоволува потребите на организмот, наспроти ГМО-храната, која нема никаква нутриционистичка вредност, а содржи големи количини отрови, поради […]

Колку Македонија е отпорна на ГМО?

Колку Македонија е отпорна на ГМО?

Во октомври минатата година со  Законот за безбедност на храна се забрани увоз, производство и пуштање во промет генетски модифицирана храна додека Македонија не стане членка на Европската унија. Забраната уследи по бурните реакции на јавноста откако Агенцијата за храна и ветеринарство подготви  Правилник со кој се дозволуваше животните во државава да може да се […]

ФОТО: Овие луѓе се живи сведоци дека ГМО веќе го зема својот данок

ФОТО: Овие луѓе се живи сведоци дека ГМО веќе го зема својот данок

Вистината за ГМО производите е многу малку позната, првенствено поради тоа што долго време се криеше за таквите производи, како и тоа што производителите се длабоко поврзани со светските влади. Агротехничкото запрашување во Аргентина веќе драматично се зголемува. Од 9 милиони галони во 1990, денес се трошат 84 галони. Една од причините за таквиот праст […]