Category: Истражувања

Колку е генетски модифицираната храна навистина опасна?

Колку е генетски модифицираната храна навистина опасна?

ГМО (генетски модифицираните организми) станаа втора природа во САД, и предизвикаа бура од негативни реакции поради нивното негативно дејство на човечкиот организам. Но може да ве изненади колку се ГМО навистина опасни и колку од храната која секојдневно ја јадете всушност има генетски модифицирани состојки. Експертите велат дека 60 до 70 посто од процесираната храна […]

Сирупот од ГМО пченка создава се повеќе дијабетичари

Сирупот од ГМО пченка создава се повеќе дијабетичари

Во голем број на реклами можете да слушнете како ви нудат пиво со врвен квалитет направен од изворски води и најквалитетни состојки. За жал голем број од произведувачите забраваат да напоменат за дополнителните состојки, кои се ставаат во пивото, поради ефтината изработка, а кој содржат еднаков или сличен вкус, мирис, боја и густина. Алкохолните пијалоци […]

Генетски модифицирани комарци пуштени во светот – Ги има ли и во Македонија?

Генетски модифицирани комарци пуштени во светот – Ги има ли и во Македонија?

И во Македонија  оваа година сме сведоци дека за чудо и на овие ниски температури има комарци. Досега многупати се случувало низ голем број на региони на планетава, да бидат ослободени генетски модифицирани комарци, од 2010 до денеска. Овие комарци се опасни – тврдат научници кои се поклоници на теориите на завери, сепак нивните тврдења […]

Истражување: Краен ефект од јадење ГМО храна е СМРТ

Истражување: Краен ефект од јадење ГМО храна е СМРТ

Заедничкиот експеримент на неколку Институти и научници откри дека хрчаците хранети со генетски модифицирана храна произведуваат потомци кои не се во состојба да произведат четвртата генерација потомци. Научник Алексеј Суров објасни дека ги набљудувале хрчаците, нивното однесување, тежината и наталитетот на неколку генерации. По раѓањето на втората генерација на хрчаци, тие забележале побавна стапка на […]

Ни подготвуваат и Генетски Модофицирани лекови – ќе немаме избор ?

Ни подготвуваат и Генетски Модофицирани лекови – ќе немаме избор ?

Откриени се генетски модифицирани комарци, генетски модифицирани растенија и генетски модифицирани крави, но наскоро може да се соочиме со реалноста  – најновото „достигнување” новите одобрени терпии со лекови кои се дизајнираи според “точни генетски грешки”. „Glybera”, лекот кој беше одобрен во Европа на 1 ноември, беше создаден да се бори против ретка болест што доведува […]

Генетичарот Дејвид Сузуки за ГМО: Ние сме дел од масовен екпсеримент

Генетичарот Дејвид Сузуки за ГМО: Ние сме дел од масовен екпсеримент

Немаме поим кои се долгорочните последици од генетската манипулација со населението во светот. Не постои начин на кој нашите државните тела за здравство ќе ги истражат сите комбинации на пермутации на голема група на луѓе во текот на долг временски период, и дека потоа со сигурност можат да изјават дека ГМ храната е  безопасна. Во […]

Докажаа дека ГМО храната доведува до инфекции, дебелина и неплодност

Докажаа дека ГМО храната доведува до инфекции, дебелина и неплодност

Генетски-модифицирана храна сигурно доведува до инфекции на стомакот и уринарниот систем и до дебелеење и неплодност, покажува ново истражување спроведено во САД од австралиски научници. Резултатите од тестовите покажале шокантни резултати. Всушност не било потребно да се тестира ништо, а научниците направиле истражување на свињи од фармите во кои животните ги хранеле со ГМО производи. […]

Човечки гени во вашата храна? ГМО ориз со човечки гени наскоро на пазарот

Човечки гени во вашата храна? ГМО ориз со човечки гени наскоро на пазарот

Првата генетски модифицирана храна која содржи човечки гени наскоро ќе биде пуштена во продажба. Оризот произведен во лабараторија содржи човечки протеини кои можат да се најдат во мајчиното млеко и плунката. Научниците кои го создадоа овој ориз велат дека тој би можел да се користи како лек за пролив кај децата, болест која убива илјадници […]

Дали знаете што значи да се јаде генетски модифицирана храна?

Дали знаете што значи да се јаде генетски модифицирана храна?

За студијата која е работена во врска со исхраната на луѓето и влијанието на генетски модифицираната храна врз нивното здравје, седум доброволци јаделе „роундап-реди сојабинс“ (Roundup-ready soybeans). Тоа е генетски модифицирана соја, која со генетски инженеринг е трансформирана во соја која поседува гени за отпорност кон хербицид, со цел да стекне отпорност кон преголеми дози […]

Тумори, рак, деформации – еве го истражувањето на глувци хранети со ГМО (Видео)

Тумори, рак, деформации – еве го истражувањето на глувци хранети со ГМО (Видео)

Глувците кои цел живот се хранети со генетски модифицирана (ГМ) пченка на американската биотехнолошка компанија „Монсанто“, или биле изложени на средстовото против коров „раундап“ на истиот производител, страдале од тумор и оштетување на повеќе органи, објави тим француски експерти. Жил Ерик Сералини и колегите од Каенскиот универзитет тврдат дека лабораториските глувци се хранети со ГМ […]