Category: Македонија

Каква е контролата во Македонија за ГМО храната ?

Каква е контролата во Македонија за ГМО храната ?

Она на кое последно ставаме акцент е ГМО храната која што веќе ни е познато дека таа настанува кога се мешаат гени на животни со растенија. Зборувавме за нејзината штетност, исто така и затоа како да ја препознаете, голем број екологисти и научници постојано истакнуваат дека ваквите генетски модифицирани производи се штетни по здравјето и […]

Колку е присутна ГМО храната во нашето секојдневие – на удар децата и бебињата

Колку е присутна ГМО храната во нашето секојдневие – на удар децата и бебињата

Јадеме „корн флекс” за појадок мислејќи дека јадеме здрава храна, а всушност има реални шанси да внесуваме ГМО пченката која како култура е најизложена на генетски инженеринг. Со оглед на тоа голема е веројатноста за присуство на ГМО во преработките од пченка, пченкарно прашно, палента, смоки, колачи, пецива… За жал на удар се децата и […]

Македонија ја поддржува Европската декларација за производството на соја без ГМО

Македонија ја поддржува Европската декларација за производството на соја без ГМО

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски , во рамки на саемот „Зелена недела“ во Берлин, потпиша изјава со која ја официјализира македонската поддршка на Европската декларација за производството на соја без ГМО. Како што информира Министерството за земјоделство (МЗШВ), потписници на заедничката Декларација се Австрија, Хрватска, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Италија, Луксембург, […]

Еве како да го исчистите вашето тело од Генетски Модифицирана храна и пестициди

Еве како да го исчистите вашето тело од Генетски Модифицирана храна и пестициди

Детоксикацијата може да му падне тешко на вашето тело и да предизвика широк спектар на алармантни несакани ефекти. Меѓу материите кои треба да ги отстраните од вашето тело најчесто се токсични хемикалии од остатоци од пестициди, нус-производи од ГМО храна, фармацевтски лекови, слободни радикали, тешки метали, алуминиум, радијација. Постојат бројни начини за детоксикација, некои се […]

Еве што јадеме – домашни VS ГМО јагоди (Фото)

Еве што јадеме – домашни VS ГМО јагоди (Фото)

Светот, последниве години стана поприлично „гладен“ за пари, а во трката за заработка, замина толку далеку што денес воглавно ни се сервира се` што има лош квалитет. Погледнете ја фотографијата на која се гледа разликата меѓу домашните и вештачките генетски модифицирани јагоди.

Ќе се сотрат поколенијата

Ќе се сотрат поколенијата

Доктор Слаѓана Велкова, лекар по општа медицина, потенцира дека луѓето треба да знаат оти ГМО-храната се добива со мешање на животински со растителни гени, што не е природно и е опасно. – Професор Арпад Пустај направил истражување во Шкотска, во Институтот „Ровест“, врз глувци и сите што јаделе ГМО-храна заболувале од разни болести. Според истражувањето […]

Петнаесетгодишниот Мартин ја брани Македонија од ГМО

Петнаесетгодишниот Мартин ја брани Македонија од ГМО

Да се забрани влез на сите продукти од прехранбената индустрија и храната за животни што содржи генски модифициран состојки. Да се поттикнува домашното производство на здрава органска храна, зеленчук, овошје и месо, храна без отрови, храна што ги задоволува потребите на организмот, наспроти ГМО-храната, која нема никаква нутриционистичка вредност, а содржи големи количини отрови, поради […]

Колку Македонија е отпорна на ГМО?

Колку Македонија е отпорна на ГМО?

Во октомври минатата година со  Законот за безбедност на храна се забрани увоз, производство и пуштање во промет генетски модифицирана храна додека Македонија не стане членка на Европската унија. Забраната уследи по бурните реакции на јавноста откако Агенцијата за храна и ветеринарство подготви  Правилник со кој се дозволуваше животните во државава да може да се […]

Акција: МАКЕДОНИЈА ДА НЕ УВЕЗУВА ГМО ХРАНА

Акција: МАКЕДОНИЈА ДА НЕ УВЕЗУВА ГМО ХРАНА

Македонија да не увезува ГМО храна е главна препорака која се истакна на завршната конференција „Влијанието на генетски модифицираната храна врз младите луѓе“ која ја организираше Коалицијата на младински организации СЕГА како дел од проектот COHEIRS „Граѓански набљудувачи за здравство и животна средина: Иницијатива за одговорност и одржливост”, во Скопје. Покрај Стоп за увоз на […]

Има или не ГМО во Македонија – Видео

Има или не ГМО во Македонија – Видео

Има или не ГМО во македонија – комплетната емисија „Зебра“ на оваа тема