Category: Македонија

Поддржани законските измени за забрана на ГМО

Поддржани законските измени за забрана на ГМО

Собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство на денешната седница ги поддржа измените и дополнувањата на Законот за безбедност на храна кои предвидуваат забрана на увоз, производство и пуштање во промет генетски модифицирана храна додека Македонија не стане членка на Европската унија. Со измените се воведува и одредба според која сите правилници што ги носи Агенцијата за храна […]

Ген на бубашваба со ГМО храна

Ген на бубашваба со ГМО храна

Генетски модифицираната храна се наоѓа на трпезите веќе 20 години и предизвикува особено голем интерес. Последниот период е тема на разговор и во Македонија, која како земја со плодна почва и чиста еколошка и органска храна се соочува со овие генетско модифицирани организми. Раководителот на катедрата за биохемија и генетско инженерство при Факултетот за земјоделски […]

Македонија ќе биде чиста – Се забранува ГМО-храна до влез во ЕУ – а потоа?

Македонија ќе биде чиста – Се забранува ГМО-храна до влез во ЕУ – а потоа?

Македонија ќе ги забрани производството и прометот на генски модифицираната храна с` додека не стане членка на Европската Унија. За таа цел се менува Законот за безбедност на храната, кој е веќе во собраниска процедура. Со измените се пропишува во иднина секој правилник што ќе се носи од Агенцијата за храна и ветеринарство да мора […]

ПО БАРАЊЕ НА ЈАВНОСТА Ќе се повлечат правилниците за ГМО храна

ПО БАРАЊЕ НА ЈАВНОСТА Ќе се повлечат правилниците за ГМО храна

Владата ќе ги повлече Правилниците за условите и постапката за издавање одобрение за ставање во промет на генетски модифицираната храна (ГМО), донесени од Агенцијата за храна и ветеринарство, најави вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Правилникот за ГМО во храната за животни на кој реагираа граѓански здруженија требаше да стапи во сила од вчера. […]

Денес марш против ГМО во Скопје – Македонија дел од светскиот протест

Денес марш против ГМО во Скопје – Македонија дел од светскиот протест

Македонија по вторпат се приклучува на глобалниот марш против ГМО кој утре ќе се одржи во 52 држави, и повеќе од 42 градови. Настанот во Македонија ќе се одржи на влезот на Старата Чаршија кај Стоковната куќа Мост, на истото место каде што беше одржан и претходниот едукативен настан на 25 мај оваа година. -Овој […]

Одлука за сигурен живот: Владата ќе забрани ГМО храна во Македонија ?

Одлука за сигурен живот: Владата ќе забрани ГМО храна во Македонија ?

Владата ќе пристапи кон донесување соодветна правна рамка со која децидно ќе се спречи увоз на генетски модифицирана храна во Република Македонија. Заклучокот да се пристапи и предложи измени и дополнување на соодветна правна рамка со која децидно ќе се спречи увоз на генетски модифицирана храна во Република Македонија Владата го донесе на последната седница. Ова го […]

Кавадаречката ракија или тетовскиот грав ќе исчезнат при ГМО наездата?

Кавадаречката ракија или тетовскиот грав ќе исчезнат при ГМО наездата?

Во Македонија недостасуваат капацитети и државна контрола за менаџирање на производството на генетски модифицираната храна и недостасува стратегија за да се направи одбранбен механизам кој ќе не заштити од лошите последици во производството на ГМО, рече министерот за животна средина, Стево Темелковски, на денашната конференција за одгледувањето или увезувањето на ГМО храна во Македонија, во […]

Македонија – зона без ГМО – бара ДОМ

Македонија – зона без ГМО – бара ДОМ

Демократската обнова за Македонија (ДОМ) денеска ја одржа втората конференција од кампањата „ДОМ за заштита од ГМО“ на која информираа за законските прописи, нивното спроведување и работата на државните институции одговорни за семињата во Македонија. Претседателот на ДОМ Лилјана Поповска истакна дека тие бараат Македонија да стане слободна зона односно територија без ГМО. Посочи дека […]

Екологистите се здружуваат против влезот на ГМО храна за животните

Екологистите се здружуваат против влезот на ГМО храна за животните

Стоп за генетски модифицирана храна бараат екологистите од Македонија. Тие денеска од првата ГМО слободна општина, Велес, побараа од Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство да прогласат времен мороториум на дозволата за влез на ГМО храна за животните. „Повлекување на правилникот кој како што сме информирани треба да важи од први октомври се до моментот […]

Итно да се укине одлуката со која се дозволува ГМО храна за македонските животни – бара ДОМ

Итно да се укине одлуката со која се дозволува ГМО храна за македонските животни – бара ДОМ

Демократската обнова за Македонија предлага да се укине Правилникот за сточна храна што неодамна го донесе Агенцијата за храна и ветеринарство. Од ДОМ сметаат дека со законот од 1 октомври ќе се зголеми увозот на генетски модифицирани организми во Македонија. – ДОМ предлага сторнирање на Правилникот за да може да се преиспитаат сите елементи што тој ги […]