Category: Македонија

Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња? Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња? Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

И во Македонија веќе се продаваат семиња за ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАНИ производи. Во нашата земја егзистира фирма која е застапник за фирма чии сопственик е Монсанто најголемиот ГМО приизводител – на сајтот на македонската фирма нудат семиња кои ги нарекуваат ,,семенски хибриди,, и им ги продава на македонските земјоделци. Главните канцеларии на компанијата се наоѓаат во […]

Увезената храна прво во лабараторија после во чинии – контроли кај на

Увезената храна прво во лабараторија после во чинии – контроли кај на

Производството на генетички модифицирани култури од година на година се зголемува. Во 1996 година на глобално ниво биле засеани на површина од 1,7 милион хектари, а во 2012 година дури на 170 милиони хектари ГМО храната станува реалност на која треба да се приспособимеВРШИНИТЕ Голема е веројатноста дека увезените производи и земјоделски култури од САД, […]

ОРГАНСKА РЕВОЛУЦИЈА ВО МАKЕДОНИЈА – МЛАДИТЕ НЕ САКААТ ГМО – СИ САДАТ САМИ

ОРГАНСKА РЕВОЛУЦИЈА ВО МАKЕДОНИЈА – МЛАДИТЕ НЕ САКААТ ГМО – СИ САДАТ САМИ

Одвај чекам да заврне дожд. Тогаш на улицата Рузвелтова мириса на старо Скопје. Kога ќе дувне ветерче, силно го чувствувам мирисот на листовите од домашни домати, опива босилекот, ми ги скокотка спомените мирисот на нане и шимшир, вели една сосетка на Димитар Самарџиев, од Скопје, ентузијаст и еден од стотиците млади револуционери кои полека ја […]

Писмо од загрижен Македонец – Создавање на светот, Бог и ГМО

Писмо од загрижен Македонец – Создавање на светот, Бог и ГМО

1. Во почетокот Бог ги создаде небото и земјата. 2. Земјата беше безоблична и празна… 11. И пак рече Бог: „Нека израсте од земјата зеленило – трева, што дава семе, според својот род и вид и дрво плодородно на земјата, што дава плод и има во себе семе, според својот род и вид!“ И стана […]

И во Македонските продавници има ГМО производи – читајте ги декларациите

И во Македонските продавници има ГМО производи – читајте ги декларациите

Агенцијата за храна не издава одобренија за продажба на производи во кои има компоненти или состојки што се генетички модифицирани. Оние што сакаат да знаат дали во него има ГМО-состојки мора да ги читаат декларациите. Но и читањето не мора да значи дека е доволна заштита за противниците на ГМО. Инспекциите не прават редовни контроли […]

Спас од глад или заговор против човештвото?

Спас од глад или заговор против човештвото?

Во недостиг од клиничка студија, македонските научници се поделени – едни велат дека ГМО-храната ќе го спаси светот од глад, но други алармираат дека нејзиното производство може да е заговор против човештвото, изигрување Господ, оти ќе предизвика масовна појава на рак, намалување на плодноста, колапс на еко-системот, зголемена смртност на идните генерации Периодот од само […]

Никој се уште поим нема дали јадеме ГМО-храна во Македонија

Никој се уште поим нема дали јадеме ГМО-храна во Македонија

Не е направена ниту една лабораториска контрола Инспекторите на Агенцијата за храна досега ниту еднаш лабораториски не провериле дали во храната на македонскиот пазар има генетички модифицирана храна или храна со генетички модифицирани организми (ГМО). Иако продажбата на дел од генетички модифицираната храна е дозволена уште од 2008 година, со одобрение на агенцијата, ниту една […]

СМК: Бара да се забрани ГМО во Македонија

СМК: Бара да се забрани ГМО во Македонија

Светскиот Македонски Конгрес (СМК) бара трајна забрана за производство и увоз на генетски модифицирани (ГМО) семиња и животни, како и ГМО-храна за луѓе и животни на територијата на Република Македонија и преиспитување на законите и подзаконските акти во оваа смисла. СМК бара зголемена контрола на здравјето и животот на луѓето и животните во Македонија и […]

Семиња на гладот

Семиња на гладот

Вчера јадев пилешки копани. Добро се сеќавам што ручав бидејќи кога го видов огромното парче месо во чинијата си реков: ако е ова копанот, колкаво ли било целото пиле. Помнам, кога како дете пред триесетина години одев за летен распуст во село Модрич, баба ми Роксанда ни подготвуваше тава ориз со домашно пиле. Но, копаните […]

АЛАРМ – Џабе се пазиме: Нови прописи – Животните во Македонија ќе јадат ГМО храна

АЛАРМ – Џабе се пазиме: Нови прописи – Животните во Македонија ќе јадат ГМО храна

Од октомври животните во државава може да се хранат со генски модифицирана храна. Правилникот за условите за издавање одобрение за ставање во промет на ГМО-храна е готов и пред неколку дена е излезен во „Службен весник“. Во Агенцијата за храна велат дека правилникот е само синхронизиран со европските закони и дека Македонија не е ништо […]