Category: ГМО Свет

Од САД ќе доаѓаат јаболки отпорни на гниење

Од САД ќе доаѓаат јаболки отпорни на гниење

Американските регулаторни власти во петокот одобрија два врсти генетски модифицирани јаболки, отпорни на гниење и покрај противењето на индустријата за органска храна и останатите критичари, кои се обидоа да ја спречат оваа одлука.  Управата за инспекција на Министерството за земјоделство ги одобри новите врсти јаболки кои ги разви канадската компанија Okanagan Speciality Fruits Inc. со објаснување […]

ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО: ПОРАДИ ВАКВИ ГЕНЕТСКИ ГРЕШКИ СЕ РАЃААТ ВАКВИ СТРАШИЛА

ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО: ПОРАДИ ВАКВИ ГЕНЕТСКИ ГРЕШКИ СЕ РАЃААТ ВАКВИ СТРАШИЛА

  Комбинацијата на гени е виновна за низа заболувања кај сите живи суштества, но и за многу страшни деформации. Поради генетски грешки се раѓаат неверојатни и застрашувачки суштества како што се крави со шест нози, змии со две глави, риби со три очи и слично. Погледнете ги овие 25 страшни фотографии од кои ќе ви […]

ЕУ чекор поблизу до забрана на ГМО

ЕУ чекор поблизу до забрана на ГМО

Комитетот за заштита на животната средина на Европскиот парламент изгласа денеска предлог-закон со кој на земјите-членки им се дозволува да забранат одгледување генетски модифицирани организми (ГМО) на нивна територија. Комитетот прифати серија измени во однос на првобитниот нацрт на Европскиот совет, кој според мислењето на пратениците им давал премногу слобода на мултинационалните компании, кои произведуваат […]

Кога науката меша прсти во природата

Кога науката меша прсти во природата

Веројатно сте слушнале за генетски модифицираните организми. Некои сметаат дека тие се неприродни и штетни за живиот свет, додека други тврдат дека генетски модифицираните организми се неопходни за напредокот на науката. Има некои поволности, но и лоши страни кога науката меша прсти во работата на природата.  

За поголем профит: Корпорациите ги тестираат ГМО бананите на студенти

За поголем профит: Корпорациите ги тестираат ГМО бананите на студенти

Во САД на универзитетот во Ајова почнуваат тестирањата на новите генетски модифицирани банани со вештачки нивоа на бета каротен на луѓето. ГМО бананите не се првиот глобален проект кој се нуди како решение за недостигот на витамин А ширум светот. Претходникот на ГМО бананите беше неславниот проект „златен ориз“ збогатени со провитамин  А, кој досега […]

Мутанти меѓу нас: Првата генерација генетски модифицирани бебиња завршуваат средно

Мутанти меѓу нас: Првата генерација генетски модифицирани бебиња завршуваат средно

Веста за првиот успешен трансфер на генетски материјал за зачнување на генетски модифицирано човечко бебе беше објавена во списанието “US Medical Journal” во 1997-ма година. Во 30 ембриони бил вбризган генетски материјал од трета личност. Децата креирани на ваков начин всушност имаат дополнителни гени од ДНК на две мајки, што технички значи дека имаат тројца […]

ФОТО: Овие луѓе се живи сведоци дека ГМО веќе го зема својот данок

ФОТО: Овие луѓе се живи сведоци дека ГМО веќе го зема својот данок

Вистината за ГМО производите е многу малку позната, првенствено поради тоа што долго време се криеше за таквите производи, како и тоа што производителите се длабоко поврзани со светските влади. Агротехничкото запрашување во Аргентина веќе драматично се зголемува. Од 9 милиони галони во 1990, денес се трошат 84 галони. Една од причините за таквиот праст […]

Наздравје ГМО за Европа – ЕУ ќе дозволи садење ГМО пченка – ќе не принудат ли и нас?

Наздравје ГМО за Европа – ЕУ ќе дозволи садење ГМО пченка – ќе не принудат ли и нас?

До крајот на оваа година, Европската Унија би можела да одобри одгледување на генетски модифицирана пченка 1507 на нејзина територија. Ова го дозволува планот што минатиот месец го поддржа Европската комисија, но ќе се случи само ако се согласат поголем дел од членките. Ако планот се оствари, ова ќе биде прв закон со кој се дава зелено […]

ЕК: Дозволете „генетска“ пченка или тоа ќе биде задолжително

ЕК: Дозволете „генетска“ пченка или тоа ќе биде задолжително

Европската комисија побарала од државите членки на ЕУ да одобрат одгледување на генетски модифицирана пченка во Европа. Доколку не биде постигнат договор, ЕК ќе ја наметне како задолжителна одлуката ЕК ова го побарала поради  одлуката на Европскиот суд за правда кој на 26 септември оценил дека Комисијата е преспора во решавањето  на барањето за одобрување […]