Category: Заштитете се

Лесен трик за откривање на ГМО во храната

Лесен трик за откривање на ГМО во храната

ГМО производите имаат штетен ефект врз човечкиот организам. Горчливата вистина е дека веќе над 80% од храната која ја консумираме е генетски модифицирана. Никој производител нема да стави етикета со предупредување дека производот му е ГМО, но постојат начини со кои можеме да го дознаеме тоа. Вистината е дека ние сме најискусните глувци, на кои […]

Поради ГМО зголемени болестите поврзани со храната

Поради ГМО зголемени болестите поврзани со храната

Истражувањата покажуваат дека болестите поврзани со храната пораснаа од два на десет пати во периодот од 1994 до 1999 година, кога започнала комерцијализацијата на генетски модифицираните организми. Бидејќи ефектите од истражувањата за човечкото здравје не се спроведени доволно долго, не може со голема прецизност да се каже до кој степен ГМО храната може да биде […]

Што стои зад ГМО храната?

Што стои зад ГМО храната?

Доматите во супер маркетите се картон – докажано и научно генетски се модифицирани

Доматите во супер маркетите се картон – докажано и научно генетски се модифицирани

Доматите произведени на големо кој најчесто ги купуваме во големите супер маркети се како картон. Без вкус и без никаков мирис кој потсетува на ,,патлиџанче,, како што на времето се јадеше во Македонија. Ова не е само наша фантазија. Доматите во супермаркетите навистина се БЕЗ ВКУС И БЕЗ МИРИС, а сега е спроведено и истражување […]

Откриен доказ: Патент кој потврдува дека аспартамот е измет со ГМО бактерии, а го има во сите пијалоци – Кока кола, Пепси..

Откриен доказ: Патент кој потврдува дека аспартамот е измет со ГМО бактерии, а го има во сите пијалоци – Кока кола, Пепси..

Во 1999 година, The Independent објави напис под наслов „Најдобриот засладувач во светот е направен со ГМО бактерии”, кој откри дека Монсанто свесно додавал аспартам во безалкохолните пијалаци во САД, и дека аспартамот е направен од ГМО бактерии. Овој извештај, кој е еден од првите обелоденувањата за аспартамот во најчитаниот весник, доби мало внимание од […]

Супер јајца, јаболка кои не потемнуваат, лосос кој брзо расте, ориз со човечки гени – еве што јадеме

Супер јајца, јаболка кои не потемнуваат, лосос кој брзо расте, ориз со човечки гени – еве што јадеме

Пред дваесет години сигурно никој од нас не помислувал дека ќе може да конзумира храна која настанува технички во лабараторија, а не во природата. Семињата со вештачко потекло толку се проширени во светот, што веќе никој не може да биде сигурен дека храната која ја купува е целосно природна, бидејќи контролите се слаби. Според одредени […]

Како да направите детоксикација на вашето тело од ГМО и пестициди

Како да направите детоксикација на вашето тело од ГМО и пестициди

Детоксикацијата може да му падне тешко на вашето тело и да предизвика широк спектар на алармантни несакани ефекти. Меѓу материите кои треба да ги отстраните од вашето тело најчесто се токсични хемикалии од остатоци од пестициди, нус-производи од ГМО храна, фармацевтски лекови, слободни радикали, тешки метали, алуминиум, радијација. Постојат бројни начини за детоксикација, некои се […]

Живот и здравје или ГМО

Живот и здравје или ГМО

Генетски модифицираните организми се создадени во лабораториите на големите меѓународни компании со спојување на гени на два различни видови, што никогаш не би се споиле во природата, на пример домат и риба, пченка и бактерии, вируси и сливи. Овој нов организам станува приватна сопственост на таа компанија, а со тоа таа има контрола врз храната. […]

Ако јадете ГМО храна – може да ни го избрише и генетичкиот код

Ако јадете ГМО храна – може да ни го избрише и генетичкиот код

ГМО е под строг мониторинг во ЕУ, но сепак успева да пробие на пазарот на многу земји, меѓу кои и во Македонија. Ефектите кај луѓето може да бидат алергии, отпорност кон антибиотици, нарушување на ДНК. Според Миладин Шеварлиќ, професор од Белград, веќе во втората генерација кај експерименталните животни се јавуваат проблеми во работата на органите. […]

Како да препознаете ГМО храна?

Како да препознаете ГМО храна?

ГМО храната е поубава, округла, посјајна, со изедначена големина, сјајна боја без модрици и оштетувања, без лузни и знаци на расипување. Во природа не сме сите исти. Некој е повисок, некој понизок, некој крупен, а некој слаб. Истото важи и за природното овошје и зеленчук. Купувајте неправилно овошје и зеленчук, така да се каже, со […]