Category: Заштитете се

Живот и здравје или ГМО

Живот и здравје или ГМО

Генетски модифицираните организми се создадени во лабораториите на големите меѓународни компании со спојување на гени на два различни видови, што никогаш не би се споиле во природата, на пример домат и риба, пченка и бактерии, вируси и сливи. Овој нов организам станува приватна сопственост на таа компанија, а со тоа таа има контрола врз храната. […]

Ако јадете ГМО храна – може да ни го избрише и генетичкиот код

Ако јадете ГМО храна – може да ни го избрише и генетичкиот код

ГМО е под строг мониторинг во ЕУ, но сепак успева да пробие на пазарот на многу земји, меѓу кои и во Македонија. Ефектите кај луѓето може да бидат алергии, отпорност кон антибиотици, нарушување на ДНК. Според Миладин Шеварлиќ, професор од Белград, веќе во втората генерација кај експерименталните животни се јавуваат проблеми во работата на органите. […]

Како да препознаете ГМО храна?

Како да препознаете ГМО храна?

ГМО храната е поубава, округла, посјајна, со изедначена големина, сјајна боја без модрици и оштетувања, без лузни и знаци на расипување. Во природа не сме сите исти. Некој е повисок, некој понизок, некој крупен, а некој слаб. Истото важи и за природното овошје и зеленчук. Купувајте неправилно овошје и зеленчук, така да се каже, со […]

Налепниците на овошјето имаат значење – еве кои се ГМО, а кои здрави ознаки

Налепниците на овошјето имаат значење – еве кои се ГМО, а кои здрави ознаки

Иако на почетокот налепниците и етикетите на овошјето и зеленчукот изгледаат како да немаат значење или смисла, сепак тие имаат повеќе функции од ливчето со цената. Со читање на кодот можете да утврдите дали плодот е генетски модифициран, органски одгледуван или произведен со хемиски ѓубрива, фунгициди, или хербициди. Тука се основите на она што треба […]

Читајте ги декларациите кога купувате храна – се и сешто има во маркетите

Читајте ги декларациите кога купувате храна – се и сешто има во маркетите

Означувањето, безбедноста и чувањето на храната, рокот и датумот на производство, како и нутритивните својства на продуктите се уште се најчестите поплаки на потрошувачите по пазарењето. Сепак, тие мора да посветат поголемо внимание кога го прават изборот иако притоа, особено е значајна и одговорноста на трговците во малопродажната мрежа зашто стојат зад понудата. Ова беше речено на конференција во Тетово годинава по […]

Kолку е здраво канола маслото? – се прави од вештачки создадена ГМО билка

Kолку е здраво канола маслото? – се прави од вештачки создадена ГМО билка

Дали сте уморни од слушањето за тоа како колку е здраво „Äù canola“ канола маслото. Ова е најновото масло за јадење на пазарот. Тоа не постоело се до доцните 1970-ти. Рафинираното растително масло е создадено од семето на разни растителни извори. Мастите од растителните семиња се полинезаситени, што значи дека остануваат во течна состојба на […]