Category: Top1

Зошто е воведена ГМО( Генетски модифицирана храна? )

Зошто е воведена ГМО( Генетски модифицирана храна? )

Mултинационалните компании, големите производители, сопствениците на патенти и големата прехранбената индустрија исто така се во изминатата деценија инсистираше на информации за позитивните страни од воведувањето на ГМО. Некои од најсилните аргументи беа: намалување на гладот низ светот, тие ќе бидат во можност да се произведе повеќе храна, и вториот аргумент беше намалување на отрови, пестициди, […]

Еве како да го исчистите вашето тело од Генетски Модифицирана храна и пестициди

Еве како да го исчистите вашето тело од Генетски Модифицирана храна и пестициди

Детоксикацијата може да му падне тешко на вашето тело и да предизвика широк спектар на алармантни несакани ефекти. Меѓу материите кои треба да ги отстраните од вашето тело најчесто се токсични хемикалии од остатоци од пестициди, нус-производи од ГМО храна, фармацевтски лекови, слободни радикали, тешки метали, алуминиум, радијација. Постојат бројни начини за детоксикација, некои се […]

ГМО пред влезните врати на Србија?

ГМО пред влезните врати на Србија?

Новиот Нацрт закон за генетски модифицирани организми е готов, но се чува во тајност, пишува српскиот весник “Вечерње новости”. Со него ќе биде овозможен слободен промет со вакви производи во Србија. Продажбата на стока со “вкрстени гени” инаку е и услов за влез на Србија во Светската трговска организација, поради што е одбиена пред две […]

Од САД ќе доаѓаат јаболки отпорни на гниење

Од САД ќе доаѓаат јаболки отпорни на гниење

Американските регулаторни власти во петокот одобрија два врсти генетски модифицирани јаболки, отпорни на гниење и покрај противењето на индустријата за органска храна и останатите критичари, кои се обидоа да ја спречат оваа одлука.  Управата за инспекција на Министерството за земјоделство ги одобри новите врсти јаболки кои ги разви канадската компанија Okanagan Speciality Fruits Inc. со објаснување […]

Колку Македонија е отпорна на ГМО?

Колку Македонија е отпорна на ГМО?

Во октомври минатата година со  Законот за безбедност на храна се забрани увоз, производство и пуштање во промет генетски модифицирана храна додека Македонија не стане членка на Европската унија. Забраната уследи по бурните реакции на јавноста откако Агенцијата за храна и ветеринарство подготви  Правилник со кој се дозволуваше животните во државава да може да се […]

ЕК: Дозволете „генетска“ пченка или тоа ќе биде задолжително

ЕК: Дозволете „генетска“ пченка или тоа ќе биде задолжително

Европската комисија побарала од државите членки на ЕУ да одобрат одгледување на генетски модифицирана пченка во Европа. Доколку не биде постигнат договор, ЕК ќе ја наметне како задолжителна одлуката ЕК ова го побарала поради  одлуката на Европскиот суд за правда кој на 26 септември оценил дека Комисијата е преспора во решавањето  на барањето за одобрување […]

Македонија ќе биде чиста – Се забранува ГМО-храна до влез во ЕУ – а потоа?

Македонија ќе биде чиста – Се забранува ГМО-храна до влез во ЕУ – а потоа?

Македонија ќе ги забрани производството и прометот на генски модифицираната храна с` додека не стане членка на Европската Унија. За таа цел се менува Законот за безбедност на храната, кој е веќе во собраниска процедура. Со измените се пропишува во иднина секој правилник што ќе се носи од Агенцијата за храна и ветеринарство да мора […]

Генетски модифицираната храна влегува во Македонија

Генетски модифицираната храна влегува во Македонија

Употребата на генетски модифицирана храна за животни од 1 октомври, не претставува никаква опасност за здравјето на луѓето и животните, уверуваат од Агенцијата за храна, пишува Дојче веле. Животните во Македонија од 1 октомври ќе може да се хранат со генетски модифицирана (ГМ) храна. Тоа им го овозможува Правилникот што го донесе Агенцијата за храна […]

Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња? Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња? Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

И во Македонија веќе се продаваат семиња за ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАНИ производи. Во нашата земја егзистира фирма која е застапник за фирма чии сопственик е Монсанто најголемиот ГМО приизводител – на сајтот на македонската фирма нудат семиња кои ги нарекуваат ,,семенски хибриди,, и им ги продава на македонските земјоделци. Главните канцеларии на компанијата се наоѓаат во […]