Category: Top1

АЛАРМ – Џабе се пазиме: Нови прописи – Животните во Македонија ќе јадат ГМО храна

АЛАРМ – Џабе се пазиме: Нови прописи – Животните во Македонија ќе јадат ГМО храна

Од октомври животните во државава може да се хранат со генски модифицирана храна. Правилникот за условите за издавање одобрение за ставање во промет на ГМО-храна е готов и пред неколку дена е излезен во „Службен весник“. Во Агенцијата за храна велат дека правилникот е само синхронизиран со европските закони и дека Македонија не е ништо […]

Во Македонија е дозволено ГМО храна со закон уште од `98 – но сепак тврдат немало ГМО храна

Во Македонија е дозволено ГМО храна со закон уште од `98 – но сепак тврдат немало ГМО храна

Нема храна со ГМО, нема ниту такви посеви, уверуваат надлежните од Агенцијата за храна, но од Министерството за животна средина признаваат дека Законот за ГМО од 2008 година с` уште не се спроведува целосно. Според овој закон ГМО храна и семиња се дозволени во Македонија но мора претходно да се добие дозвола и да се […]