”Производители на “ГМО” според GREENPEACE! Многу од овие производи ги имате и дома”


Оваа храна се добива со вметнување на генетски материјал од еден вид на друг вид, преку генетски инженеринг.

Со тоа се овозможува пренесување на една карактеристика од еден на друг вид кои не се во сродство. Така на пример, ген земен од поларна риба е вметнат во доматите и јаготките за да не замрзнат.

ГМО храната е поубава, со посилни бои, без оштетувања – со совршен изглед.

 

“Greenpeace” глобалната организација за заштита на животната средина, пред 2 години објави листа на продукти кои содржат “ГМО”.

Голем број од овие производи ги користиме речиси редовно во секојдневниот живот.

Еве кои производи тогаш се најдоа на оваа ЛИСТА:

1. Чај “Lipton”

2.Супа “Campbell”

3. Шеќерчињата М&M

6.”Тwix”

7.”Мilky Way”

8.Чоколадо “Cadbury”

9.Чоколадо “Фереро Рочер”

10.Чоколадо “Нестле”

11.Чоколадниот напиток “Несквик”

12.”Кока-Кола”

13.”Спрајт”

14.”Пепси-Кола”

15.”Севен-ап”

16.Koлачињата “Parmalat”

18.”Хелманс” мајонез

19.Сос “Heinz” и мајонез

20.Детски напиток “Нестле”

21.”Хип” детска храна

22.”Мекдоналдс”

23.Чоколада “Кraft”, чипс, кафе и детски напиток

24.Продуктите на “Делма Унилевер”

25.Јогурт “Данон”, кефир, сирење и детски напиток

 

Извор на податоците: Greenpeace водич на ГМО производи: Погледнете повеќе на следниот ЛИНК

Остави коментар