Зошто е воведена ГМО( Генетски модифицирана храна? )


Mултинационалните компании, големите производители, сопствениците на патенти и големата прехранбената индустрија исто така се во изминатата деценија инсистираше на информации за позитивните страни од воведувањето на ГМО. Некои од најсилните аргументи беа: намалување на гладот низ светот, тие ќе бидат во можност да се произведе повеќе храна, и вториот аргумент беше намалување на отрови, пестициди, хербициди, фунгициди, зашто садењето на генетски отпорна храна на сите штетници и плевели, и не ќе мора да се прска со отрови.

Но, она што навистина се случува?

Вистинската цел на сите погоре споменати компании е монопол на светско производство на храна, контрола на производството на храна во светот, уништувањето на разновидноста на културите и воведувањето на монокултура (наместо од 20 видови на ориз, пченица, пченка само неколку видови). Друга цел е семе за оние неколку типа на култури малите производители мора одново да го купат од сопствениците кои имаат патент, бидејќи засадените посадените растенија с е стерилни, и не може повеќе на природен начин да се искористи семето за нови садења.

Бeз оглед на погоре лажните аргументи кои се објавени на јавноста, сепак,се зголемила употребата на пестициди/ хербициди за ГМО култури. Ова укажува на тоа дека нивната функција да се избегне употребата на пестициди е лажна и неуспешна. Таа исто така покажува дека ГМО нема функција за да се намали токсичноста и заштита на животната средина но во спротивно нивната употреба е дури и зголемена.Во извештајот на организацијата Organic Center се вели дека употребата на хербициди е зголемена во САД, на обработливо земјиште за комерцијално производство на £ 383,000,000-а (£ 144,000,000) во последните 13 години (1996-2008). Користени се официјални податоци од САД на Министерството за земјоделство, која не е дадена во медиумите.

Последици

Влијанието на користење на ГМ (генетски изменети) култури не е намалување на труење на луѓето, животните и почвата, него драстично зголемување на труење на луѓето, животните и земјиштето, со дополнително зголемување. Цела храна ГМО што се произведува на овој начин не само што е дискутабилна, бидејќи потрошувачката на генетски модифицирани производи, кои не се здравствено сигурна, но, и таквата храна е со многу повеќе хемикалии прскана, бидејќи инаку не би можело да се направи голема количина и профит.

Заклучок

Генетски модифицирана храна помина низ процесот на култивирање кој бараат зголемување на прскањето со отрови, и затоа е повеќе отруена со овие супстанции (хербициди, пестициди,). Истата храна што јадат животни (говеда и живина) фарми за производство на млечни производи и месо, кое е поинаква и збогатена со хормони, антибиотици, освен тоа чуваат во своите ткива и молекули на отрови, хербициди и пестициди. И да не зборуваме за последиците на генетска модификација. Во овој случај, на прашањето на месо, јајца и млечни производи и нивни деривати, се работи за тројна затруеностi:

-ГМО храната што ја јаде добитокот има дискутабилни последици,
-пестициди, хербициди, отрови од овие ГМО храна ги трујат животните, луѓето, земјиште,
-хормони и антибиотици, лекови, итн, отруени се луѓе и животни.
Тоа би било пресугестивно да се спомене решение. Одберете сами, тоа сигурно би било преку избегнување на таквата храна, месо и млечни производи. Но, ова е ново прашање кое бара промена во животниот стил и навиките за купување, зголемување на информации, критички оценки информации во медиумите бојкотот на одредени производи и фокусирање на локалната домашна , природно обработена храна и органски храна.

Остави коментар