Archive for September, 2013

Што стои зад ГМО храната?

Што стои зад ГМО храната?

Србија има неколку илјади хектари со ГМО-соја БЕЗ ДА ЗНАЕ

Србија има неколку илјади хектари со ГМО-соја БЕЗ ДА ЗНАЕ

Во Србија се одгледуваат неколку илјади хектари ГМО-соја, спротивно на српскиот закон кој забранува одгледување такви растенија и нивно ставање во промет за сточна и за човечка исхрана, јавува „Б92“. – Во Србија и денеска имаме неколку илјади хектари засадени со ГМО-соја, која со години се одгледува, а надлежните државни органи воопшто не реагираат и […]

Одлука за сигурен живот: Владата ќе забрани ГМО храна во Македонија ?

Одлука за сигурен живот: Владата ќе забрани ГМО храна во Македонија ?

Владата ќе пристапи кон донесување соодветна правна рамка со која децидно ќе се спречи увоз на генетски модифицирана храна во Република Македонија. Заклучокот да се пристапи и предложи измени и дополнување на соодветна правна рамка со која децидно ќе се спречи увоз на генетски модифицирана храна во Република Македонија Владата го донесе на последната седница. Ова го […]

Кавадаречката ракија или тетовскиот грав ќе исчезнат при ГМО наездата?

Кавадаречката ракија или тетовскиот грав ќе исчезнат при ГМО наездата?

Во Македонија недостасуваат капацитети и државна контрола за менаџирање на производството на генетски модифицираната храна и недостасува стратегија за да се направи одбранбен механизам кој ќе не заштити од лошите последици во производството на ГМО, рече министерот за животна средина, Стево Темелковски, на денашната конференција за одгледувањето или увезувањето на ГМО храна во Македонија, во […]

Македонија – зона без ГМО – бара ДОМ

Македонија – зона без ГМО – бара ДОМ

Демократската обнова за Македонија (ДОМ) денеска ја одржа втората конференција од кампањата „ДОМ за заштита од ГМО“ на која информираа за законските прописи, нивното спроведување и работата на државните институции одговорни за семињата во Македонија. Претседателот на ДОМ Лилјана Поповска истакна дека тие бараат Македонија да стане слободна зона односно територија без ГМО. Посочи дека […]

Екологистите се здружуваат против влезот на ГМО храна за животните

Екологистите се здружуваат против влезот на ГМО храна за животните

Стоп за генетски модифицирана храна бараат екологистите од Македонија. Тие денеска од првата ГМО слободна општина, Велес, побараа од Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство да прогласат времен мороториум на дозволата за влез на ГМО храна за животните. „Повлекување на правилникот кој како што сме информирани треба да важи од први октомври се до моментот […]

Итно да се укине одлуката со која се дозволува ГМО храна за македонските животни – бара ДОМ

Итно да се укине одлуката со која се дозволува ГМО храна за македонските животни – бара ДОМ

Демократската обнова за Македонија предлага да се укине Правилникот за сточна храна што неодамна го донесе Агенцијата за храна и ветеринарство. Од ДОМ сметаат дека со законот од 1 октомври ќе се зголеми увозот на генетски модифицирани организми во Македонија. – ДОМ предлага сторнирање на Правилникот за да може да се преиспитаат сите елементи што тој ги […]

Што вели министерот Димовски за ГМО во Македонија – интервју(Видео)

Што вели министерот Димовски за ГМО во Македонија – интервју(Видео)

Во емисијата Јади Бурек на Јанко Илковски уште поодамна министерот за земјоделство Димовски зборува за ГМО – имало или немало ГМО во Македонија погледнете во видеото

Доматите во супер маркетите се картон – докажано и научно генетски се модифицирани

Доматите во супер маркетите се картон – докажано и научно генетски се модифицирани

Доматите произведени на големо кој најчесто ги купуваме во големите супер маркети се како картон. Без вкус и без никаков мирис кој потсетува на ,,патлиџанче,, како што на времето се јадеше во Македонија. Ова не е само наша фантазија. Доматите во супермаркетите навистина се БЕЗ ВКУС И БЕЗ МИРИС, а сега е спроведено и истражување […]

АГЕНЦИЈА ЗА ХРАНА: Не сме изеле ниту грам ГМО-храна до сега – а од септември ??

АГЕНЦИЈА ЗА ХРАНА: Не сме изеле ниту грам ГМО-храна до сега – а од септември ??

Македонските граѓани досега немаат изедено ниту еден грам ГМО-храна иако нејзината продажба во земјава е дозволена уште од 2008 години, тврдат од Агенцијата за храна и ветеринарство. Според нивните податоци, с` уште ниту една фирма не побарала посебна дозвола од нив за увоз на ваква храна наменета за луѓе, која според важечките прописи треба да […]