Archive for November, 2013

Има или не ГМО во Македонија – Видео

Има или не ГМО во Македонија – Видео

Има или не ГМО во македонија – комплетната емисија „Зебра“ на оваа тема

ЕК: Дозволете „генетска“ пченка или тоа ќе биде задолжително

ЕК: Дозволете „генетска“ пченка или тоа ќе биде задолжително

Европската комисија побарала од државите членки на ЕУ да одобрат одгледување на генетски модифицирана пченка во Европа. Доколку не биде постигнат договор, ЕК ќе ја наметне како задолжителна одлуката ЕК ова го побарала поради  одлуката на Европскиот суд за правда кој на 26 септември оценил дека Комисијата е преспора во решавањето  на барањето за одобрување […]

Поддржани законските измени за забрана на ГМО

Поддржани законските измени за забрана на ГМО

Собраниската Комисија за земјоделство, шумарство и водостопанство на денешната седница ги поддржа измените и дополнувањата на Законот за безбедност на храна кои предвидуваат забрана на увоз, производство и пуштање во промет генетски модифицирана храна додека Македонија не стане членка на Европската унија. Со измените се воведува и одредба според која сите правилници што ги носи Агенцијата за храна […]

Ген на бубашваба со ГМО храна

Ген на бубашваба со ГМО храна

Генетски модифицираната храна се наоѓа на трпезите веќе 20 години и предизвикува особено голем интерес. Последниот период е тема на разговор и во Македонија, која како земја со плодна почва и чиста еколошка и органска храна се соочува со овие генетско модифицирани организми. Раководителот на катедрата за биохемија и генетско инженерство при Факултетот за земјоделски […]

Биолог предупредува – создавањето ГМО храна не е под контрола

Биолог предупредува – создавањето ГМО храна не е под контрола

Во процесот на создавањето на ГМО, уфрлените ДНК ги уништуваат природните гени и ќелии, со што не се знае исходот на истиот производ. На ваквите производи треба да се стави мораториум на производството и продажбата се додека истите не бидат ставени под контрола од страна на современата технологија. Процесот на создавање на ГМО производи, не […]