Archive for December, 2013

Наздравје ГМО за Европа – ЕУ ќе дозволи садење ГМО пченка – ќе не принудат ли и нас?

Наздравје ГМО за Европа – ЕУ ќе дозволи садење ГМО пченка – ќе не принудат ли и нас?

До крајот на оваа година, Европската Унија би можела да одобри одгледување на генетски модифицирана пченка 1507 на нејзина територија. Ова го дозволува планот што минатиот месец го поддржа Европската комисија, но ќе се случи само ако се согласат поголем дел од членките. Ако планот се оствари, ова ќе биде прв закон со кој се дава зелено […]

Акција: МАКЕДОНИЈА ДА НЕ УВЕЗУВА ГМО ХРАНА

Акција: МАКЕДОНИЈА ДА НЕ УВЕЗУВА ГМО ХРАНА

Македонија да не увезува ГМО храна е главна препорака која се истакна на завршната конференција „Влијанието на генетски модифицираната храна врз младите луѓе“ која ја организираше Коалицијата на младински организации СЕГА како дел од проектот COHEIRS „Граѓански набљудувачи за здравство и животна средина: Иницијатива за одговорност и одржливост”, во Скопје. Покрај Стоп за увоз на […]

Генетски модифицирани комарци пуштени во светот – Ги има ли и во Македонија?

Генетски модифицирани комарци пуштени во светот – Ги има ли и во Македонија?

И во Македонија  оваа година сме сведоци дека за чудо и на овие ниски температури има комарци. Досега многупати се случувало низ голем број на региони на планетава, да бидат ослободени генетски модифицирани комарци, од 2010 до денеска. Овие комарци се опасни – тврдат научници кои се поклоници на теориите на завери, сепак нивните тврдења […]