Archive for October, 2014

Кога науката меша прсти во природата

Кога науката меша прсти во природата

Веројатно сте слушнале за генетски модифицираните организми. Некои сметаат дека тие се неприродни и штетни за живиот свет, додека други тврдат дека генетски модифицираните организми се неопходни за напредокот на науката. Има некои поволности, но и лоши страни кога науката меша прсти во работата на природата.  

За поголем профит: Корпорациите ги тестираат ГМО бананите на студенти

За поголем профит: Корпорациите ги тестираат ГМО бананите на студенти

Во САД на универзитетот во Ајова почнуваат тестирањата на новите генетски модифицирани банани со вештачки нивоа на бета каротен на луѓето. ГМО бананите не се првиот глобален проект кој се нуди како решение за недостигот на витамин А ширум светот. Претходникот на ГМО бананите беше неславниот проект „златен ориз“ збогатени со провитамин  А, кој досега […]

Мутанти меѓу нас: Првата генерација генетски модифицирани бебиња завршуваат средно

Мутанти меѓу нас: Првата генерација генетски модифицирани бебиња завршуваат средно

Веста за првиот успешен трансфер на генетски материјал за зачнување на генетски модифицирано човечко бебе беше објавена во списанието “US Medical Journal” во 1997-ма година. Во 30 ембриони бил вбризган генетски материјал од трета личност. Децата креирани на ваков начин всушност имаат дополнителни гени од ДНК на две мајки, што технички значи дека имаат тројца […]

Сирупот од ГМО пченка создава се повеќе дијабетичари

Сирупот од ГМО пченка создава се повеќе дијабетичари

Во голем број на реклами можете да слушнете како ви нудат пиво со врвен квалитет направен од изворски води и најквалитетни состојки. За жал голем број од произведувачите забраваат да напоменат за дополнителните состојки, кои се ставаат во пивото, поради ефтината изработка, а кој содржат еднаков или сличен вкус, мирис, боја и густина. Алкохолните пијалоци […]