Archive for February, 2015

Лесен трик за откривање на ГМО во храната

Лесен трик за откривање на ГМО во храната

ГМО производите имаат штетен ефект врз човечкиот организам. Горчливата вистина е дека веќе над 80% од храната која ја консумираме е генетски модифицирана. Никој производител нема да стави етикета со предупредување дека производот му е ГМО, но постојат начини со кои можеме да го дознаеме тоа. Вистината е дека ние сме најискусните глувци, на кои […]

Пеколот ни е се поблиску: Во чиниите наскоро месо од свињи вкрстени со глувци и луѓе

Пеколот ни е се поблиску: Во чиниите наскоро месо од свињи вкрстени со глувци и луѓе

Канадската влада е на работ да одобри бизарни видови на ГМ свињи за користење како исхрана за Канаѓаните. Овој нов хибрид меѓу глувци и свињи е наречен „Енвиро“ (свиња која ја чува животната средина). Овој нов вид на јоркширски свињи го создале научници од Онтарио на Универзитетот Гуелф и тоа на начин со тоа што […]

Од САД ќе доаѓаат јаболки отпорни на гниење

Од САД ќе доаѓаат јаболки отпорни на гниење

Американските регулаторни власти во петокот одобрија два врсти генетски модифицирани јаболки, отпорни на гниење и покрај противењето на индустријата за органска храна и останатите критичари, кои се обидоа да ја спречат оваа одлука.  Управата за инспекција на Министерството за земјоделство ги одобри новите врсти јаболки кои ги разви канадската компанија Okanagan Speciality Fruits Inc. со објаснување […]

Еве што јадеме – домашни VS ГМО јагоди (Фото)

Еве што јадеме – домашни VS ГМО јагоди (Фото)

Светот, последниве години стана поприлично „гладен“ за пари, а во трката за заработка, замина толку далеку што денес воглавно ни се сервира се` што има лош квалитет. Погледнете ја фотографијата на која се гледа разликата меѓу домашните и вештачките генетски модифицирани јагоди.