Articles By: StopGMO

Документарецот што само ја замрси дебатата околу ГМО

Документарецот што само ја замрси дебатата околу ГМО

Двајца тешкаши на тема храна, не како готвачи, туку од научна перспектива, се главните ликови во документарецот Еволуција на храна, ретко отворен про-ГМО документарец што користи наука за побивање на митовите околу штетноста на ГМО. Едниот е Мајкл Полан, автор на бестселерот Одбрана на храната и професор по новинарство на Беркли. Втората е Марион Нестле, […]

Монструозните последици од генетски модифицираната храна

Монструозните последици од генетски модифицираната храна

Во Франција беше направена досега најтемелната студија, која имаше за цел да го испита долгоорчнато влијание на консумирањето на генетски модифицирана храна, за да се утврди безбедноста на употребета на генетски модифицирани организми или ГМО во исхраната. За таа цел стаорци биле хранети со генетски модифицирана пченка, која зафаќала 33% од нивната вкупна храна. ГМ […]

Колку е генетски модифицираната храна навистина опасна?

Колку е генетски модифицираната храна навистина опасна?

ГМО (генетски модифицираните организми) станаа втора природа во САД, и предизвикаа бура од негативни реакции поради нивното негативно дејство на човечкиот организам. Но може да ве изненади колку се ГМО навистина опасни и колку од храната која секојдневно ја јадете всушност има генетски модифицирани состојки. Експертите велат дека 60 до 70 посто од процесираната храна […]

Го одобривме ГМО: Во медиумска тишина хрватските пратеници гласале за труење на хрватскиот народ! (Видео)

Го одобривме ГМО: Во медиумска тишина хрватските пратеници гласале за труење на хрватскиот народ! (Видео)

Амандманот за спречување ГМО производите да стигнат на пазарот во Хрватска не мина меѓу пратениците на хрватскиот парламент. Минатата недела собранискиот состав одлучи да нема ваква забрана. Во медиумите ваквата одлука се премолче како да не е важно дали хрватското земјоделие ќе биде затворено од страна на ГМО организмите или на Хрватите повкусна ќе им […]

Каква е контролата во Македонија за ГМО храната ?

Каква е контролата во Македонија за ГМО храната ?

Она на кое последно ставаме акцент е ГМО храната која што веќе ни е познато дека таа настанува кога се мешаат гени на животни со растенија. Зборувавме за нејзината штетност, исто така и затоа како да ја препознаете, голем број екологисти и научници постојано истакнуваат дека ваквите генетски модифицирани производи се штетни по здравјето и […]

Зошто е воведена ГМО( Генетски модифицирана храна? )

Зошто е воведена ГМО( Генетски модифицирана храна? )

Mултинационалните компании, големите производители, сопствениците на патенти и големата прехранбената индустрија исто така се во изминатата деценија инсистираше на информации за позитивните страни од воведувањето на ГМО. Некои од најсилните аргументи беа: намалување на гладот низ светот, тие ќе бидат во можност да се произведе повеќе храна, и вториот аргумент беше намалување на отрови, пестициди, […]

ГМО – Што е генетски модифицирана храна?

ГМО – Што е генетски модифицирана храна?

Што се тоа генетски модифицирани организми? Тоа се организми чиишто генетски материјал е променет меѓутоа не природно, со процесите на размножување. Што е генетски модифицирана храна?Оваа храна се добива со вметнување на генетски материјал од еден вид на друг вид, преку генетски инженеринг. Со тоа се овозможува пренесување на една карактеристика од еден на друг […]

Фото: Знаете ли што значи ознаката „Е“ како на амбалажата на сликата?

Фото: Знаете ли што значи ознаката „Е“ како на амбалажата на сликата?

Знакот “E”, се наоѓа покрај грамажата на производите во сите земји на Европа кои водат анти ГМО политика. “E” всушност значи дека производот е во склад со прописите на Европската унија за точност на мерењето на тежината на пакувањето. Значи, ако на шишето или на пакувањето пишува: “500ml e”, тогаш знајте дека ЕУ ја одобрила […]

Колку е присутна ГМО храната во нашето секојдневие – на удар децата и бебињата

Колку е присутна ГМО храната во нашето секојдневие – на удар децата и бебињата

Јадеме „корн флекс” за појадок мислејќи дека јадеме здрава храна, а всушност има реални шанси да внесуваме ГМО пченката која како култура е најизложена на генетски инженеринг. Со оглед на тоа голема е веројатноста за присуство на ГМО во преработките од пченка, пченкарно прашно, палента, смоки, колачи, пецива… За жал на удар се децата и […]

Се појавија првите ГМО банани, еве како да ги препознаете

Се појавија првите ГМО банани, еве како да ги препознаете

Голем број од луѓето не обрнуваат внимание на налепниците кои се на кората на овошјето, туку инстиктивно ги одлепуваат пред јадење. Дури и кога ќе ги забележат, ретко кој знае што тие значат. Но, тие таму не се без причина, објаснуваат експертите. Освен евентуално името на производителот на декларацијата треба да се најде и број […]