Category: Листа ГМО производи

”Производители на “ГМО” според GREENPEACE! Многу од овие производи ги имате и дома”

”Производители на “ГМО” според GREENPEACE! Многу од овие производи ги имате и дома”

Оваа храна се добива со вметнување на генетски материјал од еден вид на друг вид, преку генетски инженеринг. Со тоа се овозможува пренесување на една карактеристика од еден на друг вид кои не се во сродство. Така на пример, ген земен од поларна риба е вметнат во доматите и јаготките за да не замрзнат. ГМО […]

Внимавајте: 92% од сојата на светот е ГМО!

Внимавајте: 92% од сојата на светот е ГМО!

Според податоците на ISAAA (Меѓународна служба за набавка на земјоделсо-биотехнолошка документација), како и според податоците од Европската Унија, од 2007 година, кога светското производство на соја било 58,6% генетски модифицирано (ГМО), преку 2010 год., кога тоа било 80% до денес – ГМО сојата е 92% од светското производство на оваа житарка. Мали се шансите баш […]

Сникерс, Кока Кола, Пепси, Хелманс – Листа на Гринпис на ГМО производи

Сникерс, Кока Кола, Пепси, Хелманс – Листа на Гринпис на ГМО производи

На долгата листа се најдоа и познати марки на детска и бебешка храна, како и млеко во прав кое се користи како замена за мајчино млеко. Сникерс, Липтон чај, Твикс, Милки Веј, Несквик, Кока-кола, Спрајт, Фанта, Пепси, Кнор сосови, Хелманс мајонез, зачини, сосови, храната во Мекдоналдс… се генетски модифицирани? Ова го тврди светското здружение на […]

Ќе ве шокира која храна се е ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАНА

Ќе ве шокира која храна се е ГЕНЕТСКИ МОДИФИЦИРАНА

Доколку потребата за да се запре ГМО, од она што досега го знаете, не ви е доволна , овој текст би требало барем во најмала рака да ве загрижи. Еве еден поглед за едно потенцијално бизарно ширење на ГМО. Некои од овие хранливи продукти веќе се познати, но некои можат да дојдат и како вистинско […]