Category: Заштитете се

ГМО – Што е генетски модифицирана храна?

ГМО – Што е генетски модифицирана храна?

Што се тоа генетски модифицирани организми? Тоа се организми чиишто генетски материјал е променет меѓутоа не природно, со процесите на размножување. Што е генетски модифицирана храна?Оваа храна се добива со вметнување на генетски материјал од еден вид на друг вид, преку генетски инженеринг. Со тоа се овозможува пренесување на една карактеристика од еден на друг […]

Фото: Знаете ли што значи ознаката „Е“ како на амбалажата на сликата?

Фото: Знаете ли што значи ознаката „Е“ како на амбалажата на сликата?

Знакот “E”, се наоѓа покрај грамажата на производите во сите земји на Европа кои водат анти ГМО политика. “E” всушност значи дека производот е во склад со прописите на Европската унија за точност на мерењето на тежината на пакувањето. Значи, ако на шишето или на пакувањето пишува: “500ml e”, тогаш знајте дека ЕУ ја одобрила […]

Се појавија првите ГМО банани, еве како да ги препознаете

Се појавија првите ГМО банани, еве како да ги препознаете

Голем број од луѓето не обрнуваат внимание на налепниците кои се на кората на овошјето, туку инстиктивно ги одлепуваат пред јадење. Дури и кога ќе ги забележат, ретко кој знае што тие значат. Но, тие таму не се без причина, објаснуваат експертите. Освен евентуално името на производителот на декларацијата треба да се најде и број […]

Лесен трик за откривање на ГМО во храната

Лесен трик за откривање на ГМО во храната

ГМО производите имаат штетен ефект врз човечкиот организам. Горчливата вистина е дека веќе над 80% од храната која ја консумираме е генетски модифицирана. Никој производител нема да стави етикета со предупредување дека производот му е ГМО, но постојат начини со кои можеме да го дознаеме тоа. Вистината е дека ние сме најискусните глувци, на кои […]

Поради ГМО зголемени болестите поврзани со храната

Поради ГМО зголемени болестите поврзани со храната

Истражувањата покажуваат дека болестите поврзани со храната пораснаа од два на десет пати во периодот од 1994 до 1999 година, кога започнала комерцијализацијата на генетски модифицираните организми. Бидејќи ефектите од истражувањата за човечкото здравје не се спроведени доволно долго, не може со голема прецизност да се каже до кој степен ГМО храната може да биде […]

Што стои зад ГМО храната?

Што стои зад ГМО храната?

Доматите во супер маркетите се картон – докажано и научно генетски се модифицирани

Доматите во супер маркетите се картон – докажано и научно генетски се модифицирани

Доматите произведени на големо кој најчесто ги купуваме во големите супер маркети се како картон. Без вкус и без никаков мирис кој потсетува на ,,патлиџанче,, како што на времето се јадеше во Македонија. Ова не е само наша фантазија. Доматите во супермаркетите навистина се БЕЗ ВКУС И БЕЗ МИРИС, а сега е спроведено и истражување […]

Откриен доказ: Патент кој потврдува дека аспартамот е измет со ГМО бактерии, а го има во сите пијалоци – Кока кола, Пепси..

Откриен доказ: Патент кој потврдува дека аспартамот е измет со ГМО бактерии, а го има во сите пијалоци – Кока кола, Пепси..

Во 1999 година, The Independent објави напис под наслов „Најдобриот засладувач во светот е направен со ГМО бактерии”, кој откри дека Монсанто свесно додавал аспартам во безалкохолните пијалаци во САД, и дека аспартамот е направен од ГМО бактерии. Овој извештај, кој е еден од првите обелоденувањата за аспартамот во најчитаниот весник, доби мало внимание од […]

Супер јајца, јаболка кои не потемнуваат, лосос кој брзо расте, ориз со човечки гени – еве што јадеме

Супер јајца, јаболка кои не потемнуваат, лосос кој брзо расте, ориз со човечки гени – еве што јадеме

Пред дваесет години сигурно никој од нас не помислувал дека ќе може да конзумира храна која настанува технички во лабараторија, а не во природата. Семињата со вештачко потекло толку се проширени во светот, што веќе никој не може да биде сигурен дека храната која ја купува е целосно природна, бидејќи контролите се слаби. Според одредени […]

Како да направите детоксикација на вашето тело од ГМО и пестициди

Како да направите детоксикација на вашето тело од ГМО и пестициди

Детоксикацијата може да му падне тешко на вашето тело и да предизвика широк спектар на алармантни несакани ефекти. Меѓу материите кои треба да ги отстраните од вашето тело најчесто се токсични хемикалии од остатоци од пестициди, нус-производи од ГМО храна, фармацевтски лекови, слободни радикали, тешки метали, алуминиум, радијација. Постојат бројни начини за детоксикација, некои се […]