ЕК: Дозволете „генетска“ пченка или тоа ќе биде задолжително


Европската комисија побарала од државите членки на ЕУ да одобрат одгледување на генетски модифицирана пченка во Европа. Доколку не биде постигнат договор, ЕК ќе ја наметне како задолжителна одлуката

gm_corn_grenade_5ЕК ова го побарала поради  одлуката на Европскиот суд за правда кој на 26 септември оценил дека Комисијата е преспора во решавањето  на барањето за одобрување за одгледување на  ТЦ1507  кое во мај  2001 го поднесе Пионеер, подружница на американскиот ДуПонт.

Пченката  ТЦ1507  е отпорен на неколку хербициди, кои содржат глуфосинат-амонијак, кој според на еколозите е токсичен.

Оваа пченка моментално е дозволена за човечка и животинска употреба во Унијата, но не и за одгледување.

Остави коментар