ФОТО: Овие луѓе се живи сведоци дека ГМО веќе го зема својот данок


Вистината за ГМО производите е многу малку позната, првенствено поради тоа што долго време се криеше за таквите производи, како и тоа што производителите се длабоко поврзани со светските влади.

Агротехничкото запрашување во Аргентина веќе драматично се зголемува. Од 9 милиони галони во 1990, денес се трошат 84 галони. Една од причините за таквиот праст е фактот што таму има недостаток на законски регулативи, па жителите на Аргентина се изложени на отрвни хемикалии кои ги контаминираат куќите, дворовите, училиштата, питката вода а со тоа го контаминираат и самиот човек.gmo10_550

Лекарите и научниците предупредуваат дека неконтролираното запрашување ќе им донесе многу здравствени проблеми, кои веќе ја зафаќаат целата аргентинска нација.

Запрашувањето го забрзува и зголемува родот на овошјето и зеленчукот, но последиците од запрашувањето се страотни, а најлошото како што тврдат научниците допрва доаѓа.gmo4_550

Опасниот “Glyphosate” кој е клучна состојка за ГМО производите, во Аргентина е користен 8-10 пати повеќе отколку што истиот се користи во САД. Истовремено Аргентина не ги применува националните стандарди за хемикалии во земјоделството, па надлежноста ја препушта на општините.

Ахиа Чано живее во селото Авиа Тераи а телото и е преполно со младежи на кои растат влакна. Лекарите до сега не успеале да ја објаснат ниту да ја дијагностицираат нејзината болест, но се сложоле дека нејзината состојба е резултат на хемикалиите кои се користат во земјоделството.gmo6_550

Во провинцијата Чачо, каде што живее Ахиа, децата имаат 4 пати повеќе шанси да се родат со деформитети. На оваа слика се прикажани две девојчиња како играат на плантажи во Авиа Тераи, со земјоделски производи со ГМО.

Малата Камила Верон има 2 години и е родена со повеќе пореметувања на внатрешните органи и има многу сериозен инвалидитет.

-Докторите ми река дека причината за болеста е контаминираната вода, бидејќи целата околина е запрашена со отровни хемикалии, изјавила нејзината мајка.gmo8_550

Во знак а проетст, граѓаните ги лепат постерите на ограсите околу плантажите.

-Подготвував милиони литри отров без никаква заштита, без ракавици, без маски или посебна облека. Ништо не знаев. Не знаев што се прави. Подоцна кога појдов на лекар дознав што си направив на себеси, а и што им се прави на другите луѓе, изјавил Фабиан Томас (47), поранешен работник на една од плантажите за ГМО.

Неговото тело е видно ослабнато и целосно деформирано од хемикалиите кои ги вдишувал и допирал додека работел на плантажите.gmo5_550 gmo14_550

Остави коментар