Kолку е здраво канола маслото? – се прави од вештачки создадена ГМО билка


Дали сте уморни од слушањето за тоа како колку е здраво „Äù canola“ канола маслото. Ова е најновото масло за јадење на пазарот. Тоа не постоело се до доцните 1970-ти. Рафинираното растително масло е создадено од семето на разни растителни извори.

olive oill2Мастите од растителните семиња се полинезаситени, што значи дека остануваат во течна состојба на собна температура. Има разни видови на комерцијално рафинирано, вегетаријанско, сончогледово масло, вклучувајќи го и канола или масло од семе од репка, „safflower“ и масло од кикирики.

Рафинираното масло за готвење е направено од високи интезивни механички и хемиски процеси со цел да се извади истото од семките. Овој процес ги отстранува природните хранливи материи од семето и создава конечен производ кој оксидира лесно. Оксидацијата е фактор кој што може да предизвика поголема веројатност да се прекине предизвикувањето на рак на слободните радикали во телото.

Маслиновото масло доаѓа од маслинки, кикирики, сончоглед – но што всушност претставува канолата?

canola1Канолата е генетски модифициран хербицид. Таа доаѓа од зборовите „ “Canadian Oil Low Acid”. Таа се развива во фабрика во Канада и се произведува од семе од репка. Но, според агро алтернативните, онлајн иновациите и технолошките списанија за земјоделците, тоа е токсична за луѓето и животните. Семето од репката е иднустриско масло, тоа не е храна. Може да се користи како гориво, сапун и за производство за осветлување на хартијата во боја. Сепак истото е поврзано со симптоми на емфизем, респираторен дистрес, анемија, запек, раздразливост и слепило кај животните и луѓето.

Генерално семето од репка има кумулативен ефект и потребни се 10 години пред симптомите да се манифестираат. Лекарите ќе ви речат дека ова е фантастично масло за јадење бидејќи содржи ниско ниво на заситени масти, богати со полинезаситени масти, има Омега-6 до Омега-3 сооднос, кој AOS го смета за поволен.
Не е никакво изненадување тоа што од кога нашата прехрамбена култура почна да ја користи конвенционалната диетална мудрост, со прифаќање на овие модерни масла за готвење, уште во 1970-те години, стапката на смртност од срцеви удари, дебелина и рак, скокна високо до небото.

На јавноста и е веќе преку глава од преголемата доза на дезинформации во врска со релативните доблести на заситени масти наспроти полинезаситените масла.

OIls

Политички коректните прехрамбени гуруа ни велат дека полинезаситените масла се добри за нас и дека заситените масти предизвикуваат рак и срцеви заболувања. Резултатот е тоа што фундаметналните промени се случиле во регионот на Западот.

На крајот од минатиот век повеќето од масните киселини во исхраната биле или заситени или незаситени, првенствено од путер, маст од кокос и мала количина на маслиново масло. Денес повеќето од мастите во исхраната се полинезаситени од растителни масла добиени главно од соја како и од пченка, шафран и др. Иако конвенционалното растително масло е поздрава алтернатива на конвенционалното животинско масло, неговите негативни страни од далеку ги надминуваат добрите. Растителното масло содржи голм број на заситени масти што го стимулираат црниот дроб, кои произведува повеќе холестерол. Ова го зголемува ризикот од срцево заболување.

Растителните масла се повеќе токсични кога ќе се загреат. Една студија открила дека жените кои што консумираат растителни масла имаат далаку повеќе брчки од оние кои што користат традиционални животински масти.

canolaНеодамнешно истражување покажало дека премногу омега-6 во исхраната создава нерамнотежа која може да се вмеша во производството на важни простагландини.

Ваквото нарушување може да резултира со зголемување на тенденцијата за згрутчување на крвта, воспаление, висок крвен притисок, иритација на дигестивниот тракт, депресија, нарушување на имунолошкиот систем, стерилитет, клеточна пролиферација, рак и зголемување на телесната тежина.
Една од скриените опасности на растителните масла е дека многу од нив се генетски модифицирани.

Од американските компании кои произведуваат генетски модифицирана храна, процес познато како GMO, не се бара да означат на нивните производи, по што е тешко да се открие дали ваквата храна е генетски модифицирана или не.

Остави коментар