Лесен трик за откривање на ГМО во храната


ГМО производите имаат штетен ефект врз човечкиот организам. Горчливата вистина е дека веќе над 80% од храната која ја консумираме е генетски модифицирана. Никој производител нема да стави етикета со предупредување дека производот му е ГМО, но постојат начини со кои можеме да го дознаеме тоа.

gmo-market---banskolievВистината е дека ние сме најискусните глувци, на кои во моментов се тестира дејството на штетните  производи, , според научниците. Само времето ќе покаже какви промени предизвикува оваа храна во човечкиот организам.

Начин за откривање:

Постои број на налепниците на производите, што се нарекува PLU (Product Lookup Number). Ако PLU е од 4  бројки кои почнуваат со 3 или 4, тоа значи дека производот не е ГМО, но е произведен на една фарма која користи хемикалии и пестициди.

Ако етикетата има 5 цифри, кои почнуваат со 9, тоа значи дека производот е органски, создаден без хемикалии, пестициди и генетски модификации.

„Можете со мирна совест да ги купите овие производи”, велат експертите.

Но производите означени со 5 цифрен број кој започнува со 8 се генетски модифицирани.

„Тие се неприродно создадени”

Се надеваме дека ове ќе ви биде од помош.

1 Comment

  1. farmacefta says:

    Za golema zal nema nikakvi oznaski na proizvodite i nemozeme sepak da gi orkrieme dali se GMO ili ne proizvodite no sekogash lichno jas trgnuvam od izgledot na proizvodot,ubavinata i bojata.Ako e tolku ubav,so ista boja svesz,ista boja i golemina bez nitu edna tochka rasipano da ima na nego nikogash ne bi go kupila makar da mi go dadat i bezpari i vnatre da mi piknat zlatni altani,tuku ke si kupam protzvod od obichen selanec makar del bil i rasipan.

Остави коментар