Научникот кој откри дека ГМО храната е смртоносна добил отказ експресно


И покрај тоа што речиси и да не го добиле потребното медиумско внимание во тоа време, познат британски биохемичар, кој во 1998 година ја открил вистината за тоа, како генетските модифицирани организми се причина за оштетувањето на органите, репродуктивните проблеми, дигестивна дисфункција, оштетен имунитет и рак, веднаш бил отпуштен од неговата работа, а тимот на истражувачи со кои работел биле отпуштени во рок од 24 часа, од периодот кога наодите се појавиле во јавноста.


PusztaibgАрпад Пусзтаи, кој се смета за еден од најпочитуваните биохемичари во светот, три години го предводел тимот на истражувачи од престижниот „Rowett“ институт во Шкотска.

Наместо да ја пофалат нивната искрена проценка за ваквото истражување, тој и неговите колеги, кои дотогаш ја имале целосната поддршка од страна на тогашната британска влада, на чело со Тони Блер, биле веднаш отстранети од понатамошното истражување.

Наводите за генетскиот модификуван компир кој му штетел на здравјето на човекот, а притоа истиот бил тестиран на стаорци, веднаш беа пренесени низ медиумите и ставен на јавна расправа.

gmo naucnikСо вакви слични објаснувања излезе и Хусеин Каоуд од од Универзитетот во Каиро, кој ги открил штетните последици на телото од ГМО при тестирањата на стаорците. Покрај ГМ компир, Хусеин открил дека истите последици по здравјето можат да ги предизвикаат и ГМ соја, пченка, пченица, а ваквите наоди за овие генетски отрови ги забележал откако ги тестирал на животни, кај кои подоцна била забележана попреченост при нормалната функција на организмот. Кај стаорците и глувците имало мозочна попреченост и нарушеност во меморијата.

Останува да се види дали научната заедница во целост, која е под силно влијание на биотехнологијата, интересите на политичките структури ќе ги прифатат ваквите резултати или ќе се покорат на заканите како што беше примерот со „ликвидацијата“ на Арпад и неговиот тим.

Остави коментар