Ни подготвуваат и Генетски Модофицирани лекови – ќе немаме избор ?


Откриени се генетски модифицирани комарци, генетски модифицирани растенија и генетски модифицирани крави, но наскоро може да се соочиме со реалноста  – најновото „достигнување” новите одобрени терпии со лекови кои се дизајнираи според “точни генетски грешки”.

glybera-lek-300x166„Glybera”, лекот кој беше одобрен во Европа на 1 ноември, беше создаден да се бори против ретка болест што доведува до нарушување на производството на масти.

Оние кои страдаат од оваа ретка болест, го поседуваат она што научниците го опишуваат како оштетени гени; а тоа е лек  наменет за поправка на оштетените гени.

Иако ваквиот лек е наменет да се даде на еден или двајца на секои милионити човек, тој го отвора патот за понатамошно експериментирање во областа на биотехнологијата и човечката промена.

Наскоро, лекарите може да ги ослободат ваквите лекови за лекување на секакви дефекти во гените. Тоа дури може во иднина да се примени при утврдување на криминални гени, односно може да се предвиди индината на поединецот и неговото извршување на криминалот.

Ова може да звучи лудо, но научниците веќе прават значителни обиди да го сменат или одново „создадат” човештвото. Иако менувањето на гените на лековите навистина помагаат да се отвори патот за понатамошната човечка генетска модификација, тоа е само еден чекор во играта.

Факт е дека човештвото се движи кон генетско изменување на човекот, нешто што во овој момент е непознато за јавноста.

Иако мејнстрим медиумите ќе мислат дека лековите за поправка на оштетените гени, ќе бидат одговорот, никој не знае какви опасности можат да достигнат ваквите достигнувања.

Веќе е утврдено како генетско модифицираната храна може да предизвика тумори, па дури и прерана смрт. Зошто би чекале да видат што би можело да се случи со менувањето на човечкиот генетски код?

MKD

OhridON

Остави коментар