„Поради ГМО ќе губиме милијарди“ – имаат ли парите предност над здравјето??


Новиот Закон за ГМО му штети на српското земјоделството, предупредува претседателот на Здружението на земјоделски економисти на Србија, Миладин Шеварлиќ.

Србија , доколку го усвои новиот Закон за генетски модифицирани организми (ГМО) и дозволи увоз на такви семиња , ќе има годишни загуби од најмалку половина милијарда евра, вели Шеварлиќ.

GM-soja

Огромните загуби ќе бидат главно кај пет основни земјоделски производи – пченка, соја , репка , компири и домати, а ќе има разлика во цената помеѓу ГМО производи и оние кои не се , вели тој за Танјуг.

Тој даде пример на еден тон ГМ соја кој чини 90 евра , додека истиот износ на соја која не е генетски модифицирана чини120 евра. Исто така, постои додадена лош ефект од затворањето семената индустрија која вели во Србија е најпрофитабилен дел од агробизнисот, а знаѓи и губење на пазарит за српските семиња и садници во другите земји , смета Шеварлиќ.

„Според неофицијалните информации, новиот закон, кој ќе биде далеку потолерантен кон ГМО е подготвен , за жал на земјоделството и потрошувачите во Србија , и на нивен трошок “, вели Шеварлиќ.

За него е целосно изненадување односот на српскиот парламент за кои одбиваат да го вклучат во агендата на седницата на Народното собрание предлогот за усвојување на декларацијата за мораториум на увоз , преработка, транспорт и маркетинг на генетски модифицирани производи во Србија во следните 10 години.

„Тоа што е особено загрижувачко за мене е дека делегатите од над 80 општини и градови, вклучувајќи го и Белград и Нови Сад , од чија територија има дво-третинско мнозинство во националното собрание, целосно ја игнорираат декларацијата против ГМО усвоена од страна на Општинското собрание и градовите во кои живеат “, додава претседателот на Здружението на земјоделски економисти на Србија и забележува дека вакви документи веќе усвоија 0сум членки на ЕУ, како и Швајцарија.

Фактор.мк

Остави коментар