Си пиете Џус? – новина сокот од портокал во иднина ќе содржи гени од спанаќ и свиња


Иднината на портокалите е изложена на ризик, па поради тоа решението може да биде во свинските гени како едно од можните решенија.

На 27 јули, вработените од весникот New York Times официјално развеа знаме во градината Биг Аг , а целта е борба против генетски модифицираната храна. Според тоа како се развива бизнисот со портокалите, влијателните производители ќе бараат начин да го направат ова овошје бесмртно и поради тоа се во потрага на начини за производство на ова овошје кое во иднина за да не скапува брзо при транспортот, ќе содржи голем број на бактерии. Посветен на инженерингот одгледано е и првото генетски модифицирано дрво од портокал во светот.

imagesOrange juice may soon contain pig genes

Рик Крес претседателот на „Southern Gardens Citrus“, кој е задолжен за два и пол милиони портокалови дрва и една фабрика која стиска прави сокови за Тропикана и Флорида бест, вели дека ќе го направи сето она што може да го направи за да ги зачува ови плодови, па макар да направи и генетски модифицирани портокали.

ORANGE-300x210Рик Крес чија „мисија“ е да ги спаси портокалите користејќи било какви неопхдни средства изминатите неколку години направи подвизи кои се надвор од погледите на јавноста. Неговата работа беше да тестира потенцијален ДНК донатори од два зеленчуци, вирус, свиња, и синтетички ген произведен во лабораторија.

Непознат извор за Њујорк тајмс изјавил дека летово се подговтуваат извештаите и дека ќе се посадат неколку стотини млади дрвца со ген од спанаќ. Доколку пораснат како што треба за пет години и доколку добијат одобрување, тие ќе бидат подготвени за да се продадат и од нив да се прави сок од портокал.

GMO-Orange_FeaturedСпоред весникот Крес на разговорите со фармерите објаснувал дека наскоро одгледувачите на портокали во иднина ќе имаат овошје кое би можело да произведува сок без страв дали ќе биде кислел или во мали количини.

Поборниците на генетски модифицираната храна велат дека во иднина нема да бидат само портокали култура која би можела вака да опстојува, туку корист од генетскиот инженеринг и отпорноста на болести за кои стандардните третмани се покажале како недоволни ќе помогнат за побрзо обезбедување на храна за населенијата во кои нема храна, но и за заштитување на почвата од суша.

Остави коментар